החברה הישראלית

החברה הישראלית מתקרבת לשנת המאה למדינה כשהיא מסוכסכת ומפולגת מאי פעם, ובה בעת הוכיחה מחדש את אחדותה ועוצמותיה בהתמודדות עם אסון 7 באוקטובר. תוכנית המחקר ״רעות״ מבקשת לעסוק באתגרים העומדים בפני החברה הישראלית, על קבוצותיה השונות, במסע הבלתי נגמר לכינון חברת מופת. התוכנית מתמקדת באתגרי השעה ובאתגרים הקבועים — שילוב החברה החרדית, חיזוק השותפות עם החברה הערבית, התמודדות עם נגע הקיטוב והחיים לצד טכנולוגיה המשתנה בקצב מהיר ומערערת יסודות חברתיים מסורתיים. בכל אלה, מכון תכלית פועל תחת ההבנה שבכל חברה דמוקרטית נדרשת סובלנות לשונות בערכים ובתרבות, ובה בעת יכולת לחשוב בנפרד ולעבוד יחד.

החברה הישראלית מתקרבת לשנת המאה למדינה כשהיא מסוכסכת ומפולגת מאי פעם, ובה בעת הוכיחה מחדש את אחדותה ועוצמותיה בהתמודדות עם אסון 7 באוקטובר. תוכנית המחקר ״רעות״ מבקשת לעסוק באתגרים העומדים בפני החברה הישראלית, על קבוצותיה השונות, במסע הבלתי נגמר לכינון חברת מופת. התוכנית מתמקדת באתגרי השעה ובאתגרים הקבועים — שילוב החברה החרדית, חיזוק השותפות עם החברה הערבית, התמודדות עם נגע הקיטוב והחיים לצד טכנולוגיה המשתנה בקצב מהיר ומערערת יסודות חברתיים...

כל הנושאים

צוות התוכנית

נותנים לנתונים לדבר

בקצרה על התוכניות שלנו

שם הנושא

כל העולם מתמודד בימים אלו עם אותה שאלה – איך מתמודדים בצורה חכמה עם החסרונות, מבלי לפגוע ביתרונות המהפכה הטכנולוגית, שהיא המהפכה החשובה ביותר של דורנו? התשובה נעוצה ביצירת אמנה חברתית- רגולטורית חדשה, ואנחנו בתכלית מבקשים לסייע בכתיבתה, באמצעות מחקר יישומי מוכוון מדיניות.

 

מדוע אנחנו חושבים שהנושא חשוב?

התפתחויות טכנולוגיות בתחום התקשורת הדיגיטלית השפיעו באופן חסר תקדים על חיי היום-יום של בני אדם ברחבי העולם, ובפרט בישראל. לאחרונה, ההתמודדות עם קוביד-19 האיצה תהליכי דיגיטציה במגוון תחומי חיים – עבודה, חינוך, מסחר ועוד – והעמיקה עוד יותר את התלות של חברות מערביות בתשתיות סייבר ומערכות מחשב. לצד היתרונות הגלומים בעידן הדיגיטלי, הטכנולוגיה טומנת בחובה גם סיכונים: תקיפות סייבר נגד תשתיות ביטחוניות ואזרחיות, שימוש לרעה בטכנולוגיות בינה מלאכותית, איסוף מידע על אזרחים ופגיעה בפרטיות, וקיטוב חברתי המוזן על ידי רשתות חברתיות הן רק דוגמאות אחדות מבין רבות. במציאות החדשה שנוצרת, הסיכונים הללו מייצרים מתחים חדשים במערכות היחסים שבין המדינה לאזרחיה, ובין האזרחים עצמם, ומוסיפים גורם מתווך נוסף – חברות הטכנולוגיה, שלאט לאט הופכות להיות גורם משמעותי בהקצאה ומימוש של זכויות אזרחיות על אף שאינן נושאות באחריות דמוקרטית כלפי האזרחים.

 

מהי תכלית המחקר?

תכנית המחקר ״אמנה חברתית לעידן הדיגיטלי״ עוסקת במציאת נקודת איזון ראויה מבחינה חברתית ומשפטית לשם שימור היתרונות הטמונים בעידן הדיגיטלי, לצד קידום אינטרסים חשובים ובפרט הגנה על זכויות אדם באמצעות יצירת מנגנון הוגן ויעיל של אחריות מצד רשויות המדינה והמגזר הטכנולוגי הפרטי. מטרת התוכנית היא לזהות את הפערים החוקיים והרגולטוריים המעצימים את הסיכונים החברתיים ולפתח כלי מדיניות וחקיקה שיביאו למקסום הטוב שיש לעידן הדיגיטלי להציע תוך מזעור הסיכונים החברתיים ועיוותי השוק הקיימים בו.