חזון ומדיניות להזנקה של הליך הבנייה מחדש של מדינת ישראל

מתוך האסון של 7 באוקטובר התגלו ניצוצות חדשים של ההבטחה הקרויה מדינת ישראל. חברה וקהילה שמתוך הכאב והאובדן ביקשה לנער ממנה את פצעי השנים האחרונות – את הקיטוב והניכור בין חלקי העם; את המערכת הפוליטית המשותקת ונטולת המצפן; את השבר ביחסים בין הרשויות; את הליקויים במערכת הכלכלית; ואת הפגיעות הביטחונית שלא היינו ערים מספיק לקיומה. הניצוצות הללו זקוקים להכוונה מנהיגותית על-מנת להבשיל לתיקון ובנייה מחדש. מכון תכלית מבקש לסייע להנהגת המדינה לגבש ולהוביל חזון לבנייה מחדש ומתוכו שורה של רפורמות מדיניות ושינויים מבניים שיהפכו לאבני הבניין של תהליך הבנייה מחדש של המדינה.

זוהי יוזמת ״אחד העם״. אלה עיקריה.

הקדמה: בין חזון למדיניות ציבורית

מדינת ישראל מתמודדת בימים אלה עם המשבר החמור ביותר מיום כינונה. אירועי 7 באוקטובר ניפצו משהו מאוד בסיסי בחוזה החברתי שבין המדינה לאזרחיה – כישלון במשימה הראשונה שיש לכל מדינה, בוודאי למדינת ישראל: הגנה על חייהם ושלומם של אזרחיה. אבל גורמי הרקע לאסון ולתגובה הלא מספקת של מערכות הממשל השונות בימים שאחריו הן תוצאה של קלקולים שהיו מנת חלקנו גם ב-6 באוקטובר. קלקולים במרקם החברתי שלנו, במערכת הפוליטית, במגזר הציבורי, בתשתית המשטרית והחוקתית, במערכת הכלכלית, וכן – גם בתפיסת ההפעלה של הביטחון הלאומי. אם לא נטפל בקלקולים האלה, הם יהיו איתנו, יפגעו בנו ויאיימו על קיומנו, וביתר שאת, ביום שאחרי.

בהקמת מכון תכלית חרתנו על דגלנו את המשימה ״לקחת חלק פעיל במלאכת החשיבה והמעשה לכינון חברת מופת, ביצור קיומה ובטחונה של המדינה וחיזוק אופיה היהודי והדמוקרטי״. המשמעות המיידית של משימה זו היא להציע למדינת ישראל, באמצעות נבחרי הציבור שלה, חזון ומצפן שיסייעו להנהגה בניווט הספינה לעבר החלמה לאומית ובנייה מחדש,* ופתרונות מדיניות שיהוו אבני הבניין של תהליך הבנייה. זוהי יוזמת אחד העם. איננו מתיימרים להציע את מלוא פתרונות המדיניות והחקיקה הנדרשים למימוש החזון. תהליך בנייה עמוק ואמיתי שאינו נשאר ברמת הכותרת הפוליטית או תעמולת הבחירות ״דורש כפר שלם״ (״It takes a village״) ויצריך מאמץ לאומי עקבי עם הנהגה יציבה והשתתפות של מנעד רחב של נציגויות פוליטיות וארגוני חברה אזרחית. מטרת יוזמת ״אחד העם״ היא להציג מצפן שיתאים להנהגה מאחה המחויבת לתהליך בנייה מחדש ממלכתי, ולתאר את פרקי המדיניות הציבורית שמכון תכלית יוכל להציע בהם ערך ממשי, עד לרמת תוצרי המדיניות והחקיקה.

 

* למונח Reconstruction יש כמובן משמעות היסטורית. הוא מיוחס לתקופה של למעלה מעשר שנים שהחלה עם סיום מלחמת האזרחים המדממת של ארה״ב (1865), בה הממשל הפדרלי ערך שינויי עומק בחוקה וביחס למדינות הדרום. המטרה היתה לא רק לבסס את תוצאות המלחמה (סיום העבדות), אלא ליצור סדר חברתי וממשלי שיאפשר לאומה להחלים ולצאת לעתיד טוב יותר: קידום שוויון, הענקת אזרחות ומעמד לעבדים ששוחררו, הבטחת זכויות בחירה לכלל האזרחים, רפורמות בממשל של מדינות הדרום, והליך פיוס עם מדינות הקונפדרציה היוו חלק ממהלך לאומי כולל. לא כולו צלח. במידה מסויימת, חלקים ממנו עדיין לא הושלמו. אבל הוא היה הבסיס שעליו נבנתה המאה שחיברה את ארצות-הברית מחדש והפכה אותה לכוח המוביל בעולם.

בנייה מחדש אינה שקולה לייסוד של מדינה ״מאפס״. המדינה קיימת. יש לה אתוס, המוסדות הממשליים והחברתיים עומדים, והחברה האזרחית חיה ובועטת, גם אם מפורדת ומסוכסכת. שלב ראשוני בהגדרת תהליך הבנייה מחדש הוא להבין מה אבד לנו בדרך.

מה איבדנו בדרך ל-7 באוקטובר? 

מדינת ישראל מצויה כבר תקופה ארוכה בתהליך של שחיקת הלכידות החברתית המשתקף באמון הולך ופוחת במוסדות, ובחברה אזרחית שסובלת מקיטוב וניכור גובר בין חלקיה. הציבור הישראלי חושד במי שלא דומה לו, מסתגר במחנות פוליטיים וסוציולוגיים מבוססי זהות ומתפרק ליחידות שלא רק שלא מסכימות על הערכים, אלא פשוט רואות תמונת מציאות שונה. במציאות זו הולכת לאיבוד תחושת השותפות והיכולת לקיים יחד פרויקט לאומי שנדרש לעמוד מול אתגרים חיצוניים משמעותיים.

הקיטוב החברתי שכפל את עצמו כמו וירוס עיקש למערכת הפוליטית, ויצר הנהגה מפלגת ומגזרית בתפיסתה וכנסת מפולגת, מסוכסכת ומשותקת, בה המחנות המייצגים את הרוב הישראלי סירבו או לא היו מסוגלים לעבוד יחד. במציאות הזו, כל מחנה פנה לקצוות שלו. מגמות של פופוליזם חדרו ללב המערכת הפוליטית בדלת הקדמית. התוצאה: קואליציות שבריריות, ממשלות בתפקוד נמוך, חמש מערכות בחירות, ובסופן עלייה של ממשלה שנשענת ותלויה בגורמים פופוליסטיים מקצה הקשת הפוליטית. למשבר הפוליטי היתה השפעה על פניה של הכנסת ובהיזון חוזר היא החריפה את המשבר החברתי. בנוסף, פוליטיקת קצוות וזהויות החלה לייצר עוינות וחוסר שיתוף פעולה עם המערכות הבירוקרטיות המהוות את זרוע הביצוע של הממשל. משבר הממשל פגע בצורה עמוקה במגזר הציבורי (שהיה רווי בבעיות וחסמים עוד קודם) ויצר זעזועי משנה במערכות השונות – הבריאות, החינוך, הרווחה, הכלכלה ואחרות. התפקוד הלקוי של הממשל בישראל החל לתת את אותותיו ולהשפיע לרעה על המשק כולו.

המערכת הפוליטית הלא יציבה המריצה גורמים בתוכה, בעידוד הקצוות ובהישענות עליהם, לאתגר את כללי המשחק שהתהוו במערכת המשטרית והחוקתית בישראל, ולחשוף לעיני כל את חולשותיה המבניות החריפות (שלא קיימות באף מדינה דמוקרטית אשר ראוי להידמות לה). המשבר שפרץ בעקבות הניסיון להעביר באבחה תוכנית משפטית שהתיימרה להפוך על פיהם את יסודות המשטר החוקתי בישראל העמיק אף הוא את המשברים החברתיים והפוליטיים, והציף בפני אזרחי ישראל את המחיר של מערכת משטרית המתנהלת ללא כללי משחק מוסכמים וללא חסמים המגינים עליה מפני שינויים פופוליסטיים.

החשש מפני שינוי מהותי ועמוק ביסודות המשטר החוקתי, והמאבק הציבורי שהוצת בעקבות התוכנית המשפטית הובילו לסערה חברתית ולפגיעה קשה בכלכלה. מנועי המשק הואטו, השקל נחלש, חברות דירוג האשראי התריעו, והמשקיעים משכו את ידיהם. כל זה קרה על רקע מערכת כלכלית שעוד קודם לכן סבלה מפריון נמוך ומיוקר מחיה ומפערים מהגבוהים במערב.

מוקדם לומר אם לפגיעה המצטברת בחוסן הלאומי על כל מרכיביו –  החברתי, הפוליטי, המשטרי והכלכלי –  היה חלק ישיר בנפילת אבן הדומינו האחרונה ב-7 באוקטובר. אך אין ספק כי אבדן העוצמה הישראלית הפך אותנו חשופים יותר לסכנה ביטחונית קשה. התוצאות הטרגיות של 7 באוקטובר ילוו אותנו עמוק לתוך ההיסטוריה הישראלית והציונית. חמור מכך, היא הותירה אותנו עם מוסדות ומערכות שאינן בנויות כיום להתמודד עם קשת האתגרים מולם ניצבת החברה הישראלית. כדי לתקן את המדינה, צריך להתחיל ביסודות שנפגמו.


תרשים 1. יסודות המשבר הישראלי ערב 7 באוקטובר

בנייה מחדש מתחילה מהיסודות

הרעיון המארגן של יוזמת ״אחד העם״ הוא שהבנייה מחדש של מדינת ישראל ביום שאחרי המלחמה חייבת להתחיל מתיקון היסודות, אותם נכנה ״המעצבים המרכזיים״: המרקם החברתי, התשתית החוקתית, מערכות הממשל, המערכת הכלכלית והביטחון.

תרשים 2. המעצבים המרכזיים של החברה הישראלית ביום שאחרי 7 באוקטובר

כל אחד מהמעצבים המרכזיים הוא עולם ומלואו וכנגזרת מכך, תיקונו עשוי לכלול שורה ארוכה של סוגיות מדיניות ציבורית שעיסוק בכולן יקח זמן רב. אך בכל אחד מהמעצבים קיימות ״נקודות ארכימדיות״ – תחומי מדיניות מרכזיים שיצירת שינוי חיובי בהם תייצר השפעה ותניע את גלגלי התיקון למרחק. התפיסה של יוזמת "אחד העם" היא כי ראוי להתמקד בשלבי העבודה הראשונים בנקודות הארכימדיות של כל אחד מהמעצבים המרכזיים ולפרוט אותן לכדי שורה של תיקוני מדיניות, חקיקה ורגולציה בתחומים השונים. מדינה שיסודותיה יהיו חזקים תחזור להיות:

זהו החזון של יוזמת ״אחד העם״.

מסמך זה מיועד להציג את החלקים במסגרת הליך הבניה מחדש בהם עוסק מכון תכלית כיום ובעתיד הקרוב. כאמור, איננו מתיימרים להציע מפה מלאה של פתרונות מדיניות למימוש חזון יוזמת ״אחד העם״. אנו מפעילים את משאבנו במקומות בהם ביכולתנו להרים תרומה למאמץ הלאומי, פועלים יחד עם שותפים ממוסדות אקדמיים והחברה האזרחית בתחומים אחרים, ומשאירים חלק מהעשייה לאחרים. לפני שנצלול לנושאים, נקדיש את השורות הבאות לספר על תפיסת ההפעלה המחקרית הייחודית של המכון ונסביר כיצד פתרונות המדיניות שלנו מפותחים.

כחלק מתפיסת המיקוד בנקודות הארכימדיות, תחומי המדיניות שנעסוק בהם ביוזמת ״אחד העם״ עוסקים באזורים מורכבים של המציאות הישראלית, אלה המקפלים בתוכם מתחים בין חלקים שונים באוכלוסייה ובין תפיסות עולם נוגדות הנדרשות לדור יחד בכפיפה אחת כדי לאפשר לחברה בריאה להתקיים יחד.

ההיסטוריה הישראלית מוכיחה כי במקומות האלה קשה לייצר מדיניות יציבה ובת קיימא. את חוק יסוד: החקיקה, לדוגמה, מנסים ללא הצלחה להעביר בכנסת כבר משנת 1970. כך גם סוגיית מבנה וגודל הממשלה, אשר נתונה למחלוקת ציבורית ממושכת ועברה מספר תיקוני חקיקה לאורך השנים, אך תמיד הושפעה יותר מכל מלחצים פוליטיים. גם רפורמות בשירות המדינה לא יושמו ונתקלו בקשיים בממשלות ימין ושמאל כאחד. וכידוע, גם סוגיות של דת ומדינה נותרו בלתי פתורות ונדדו בין הרחוב לבית המשפט העליון בהיעדר היכולת לקדם מדיניות יציבה במערכת הפוליטית. ככל שהחברה הישראלית הפכה שבטית יותר והמערכת הפוליטית מקוטבת ומפורדת יותר – יותר ויותר אזורי מדיניות ציבורית סבלו ויסבלו מהקושי.

עם הקמתו, מכון תכלית שם לו למטרה לייצר תנועת נגד למגמה הזו ולגבש לפתרונות מדיניות שיצליחו לייצר יציבות במערכת, לפתור בעיות יסוד שעד היום נתקלו בחומות בלתי עבירות, ולקבל תמיכה או לפחות הבנה חוצת-מחנות. לצורך כך, אימץ המכון תפיסת הפעלה ייחודית הנשענת על חמישה עקרונות-על שמלווים את תהליכי המחקר במסגרת פעילות המכון, ויאפיינו את פתרונות המדיניות שנציג למימוש חזון ״אחד העם״.

מצפן ערכי משותף. ערכי מגילת העצמאות הם הבסיס לקיום המשותף של החברה הישראלית ומהווים מצפן לפעילות המכון. מלבד הגרעין הערכי המתבטא מרוח המגילה ומשורשי המפעל הציוני, המחקר שלנו אינו תלוי במטרות אידיאולוגיות צרות שאינן מנת חלקו של האתוס הישראלי הלאומי, ואינו נקבע על פיהן.   

ממלכתיות. החברה הישראלית היא חברה רב-תרבותית ולקבוצות בה יש העדפות ערכיות שונות וצרכים שונים. מדיניות ציבורית לא תוכל להיות בת קיימא אם היא תשרת את המטרות של קבוצה אחת ותתעלם מצורכי הקבוצה האחרת או תדרוס אותם. משמעות הדברים היא שהמדיניות שמייצר המכון מבוססת על התחשבות בצורכי הכלל ולא במגזר מסוים בלבד, ויש בה לעיתים קרובות פשרות פנימיות שתפקידן לקדם בסיס תמיכה רחב (כל זאת, מבלי להתפשר על עקרונות היסוד לקיומה של מדינה יהודית ודמוקרטית ברוח ערכי מגילת העצמאות). מנקודת מבט של מגזר מסויים, כמעט לעולם המדיניות שנציע לא תשרת את כל רצונותיו. יחד עם זאת, בטווח הארוך, הפתרונות שנציע יהיו בני מימוש ועמידים לאורך זמן. זהו תנאי חיוני לכל מדיניות ציבורית מצליחה.

ישימות. המכון פועל במגוון דרכים להבטיח כי פתרונות המדיניות שיעמיד יהיו ישימים הן ציבורית והן פוליטית, ולא יישארו בספרים כמדיניות אוטופית שאינה בת השגה. 

תוכן מבוסס מחקר וניסיון מהשטח. ״שולחן העבודה״ של כל פרויקט מרכזי כולל חוקרים מהמכון ועמיתי מחקר משורות האקדמיה בישראל ובעולם המגיעים מעולמות תוכן שונים, וכן משולבים בתהליכי העבודה גם אנשים בעלי ניסיון מהשטח, כך שהשילוב והגיוון מסייע לנו לפצח בעיות מורכבות ועקשניות על ידי גישה מחקרית רעננה, יצירתית ובין-תחומית. לדוגמה, הסוגייה המורכבת והטעונה של שיטת בחירת השופטים בישראל נדונה במכון על ידי צוותי מחקר ששילבו יועצים משפטיים מצמרת השירות הציבורי, וחוקרים מתחומי הממשל ומדע המדינה, משפט חוקתי השוואתי, עיצוב מוסדי, תורת המשחקים (מומחיות בוועדות בחירה) ופסיכולוגיה ארגונית. 

גיוון. בכל תחום מדיניות המתמודד עם סוגיות ערכיות ושאלות של חלוקת עוגת המשאבים, המחקר מלווה על ידי צוותי מחקר וייעוץ הטרוגניים. חשוב לציין כי איננו גורם נייטרלי. מטרתנו אינה לייצר פשרה או ממוצע בין הקולות השונים, ולא כל מי שמעורב בעבודה משמש כ״שחקן וטו״. החשיבות של שיטת העבודה הזו היא שכבר במהלך המחקר אנו מצליחים למפות את התפיסות הציבוריות השונות ולקבל תמונת מראה מדויקת של החברה הישראלית, דבר שמשפיע הן על תוכן הפתרונות המוצעים והן על היכולת ליישם אותם.

מוצרי המחקר של המכון הם מוצרים מודולריים הנקבעים בהתאם לצרכים מהשטח ולצירי הזמן בהם פועלת המערכת הפוליטית. תהליך העבודה הטיפוסי כולל שלושה שלבי עבודה המשולבים עם מקבלי ההחלטות והסביבה (ecosystem) של קהילת החברה האזרחית.

בשלב א׳, מגובש צוות המחקר הכולל חוקרים מהמכון, עמיתים ויועצים חיצוניים ומנוסחת חוות דעת ראשונית (מסמך ״תכל׳ס״) שממפה את הנושא ומזהה את האתגרים והעקרונות לגיבוש פתרון.

בשלב ב׳, מגובש נייר מדיניות מקיף המאבחן את הבעיה, דן במטרות החברתיות, בחלופות המדיניות להגשמתן, ומנסח המלצות מדיניות קונקרטיות. שלב זה כולל מחקר באמצעות מתודולוגיות שונות, היכרות עם המציאות בשטח ועריכת שולחנות עגולים ומפגשים עם מקבלי החלטות.

בשלב ג׳ מיוצרים מוצרי קצה: הצעות חקיקה וחקיקת יסוד, הצעות מחליטים, הצעות רגולציה וכו׳. שלב זה מתקיים במקרים המתאימים בשותפות עם מקבלי החלטות ולאחר מיפוי השדה הפוליטי וחתירה אחר מרחבי הסכמה שיבטיחו ישימות פוליטית.

בשורות הבאות נפרט את תחומי המדיניות עליהם אנו עמלים היום בגיבוש אבני הבניין של יוזמת ״אחד העם״. תחומי המדיניות שנבחרו הם ביטוי של המומחיות הקיימת במכון, ההתאמה לנקודות הארכימדיות של ״אחד העם״ ומקומות שבהם אנו מרגישים כי יש לנו יכולת להרים תרומה משמעותית לקידום הנושא. מטבע הדברים, פתרונות מדיניות שונים מצויים בשלבי עבודה ובשלות שונים, ומשקפים בחלקם פעילויות מחקר שהחלו לפני 7 באוקטובר. המודולריות של העבודה שלנו תאפשר להגיב לשינויים במציאות הפוליטית ובסדרי העדיפויות הלאומיים על ידי ריכוז מאמץ בתחומים מסויימים מבין אלה שאנו חוקרים ובתחומים חדשים.

1. חוק יסוד: החקיקה

כל חברה דמוקרטית בריאה זקוקה לכללי משחק משטריים יציבים המבוססים על הסכמה חברתית רחבה. כללי המשחק קובעים את סמכויות רשויות השלטון (המרכזי והמקומי), מסדירים את יחסי הגומלין ביניהם, ומאפשרים מערכת קבלת החלטות קולקטיבית המבוססת על פשרות וחתירה למרחב הסכמה, על חשבון בריחה לקצוות וניסיון לנצל את פריכות הכללים למחטפים כוחניים. כיום, מצויה ישראל במצב חוקתי כאוטי: בהיעדר חוקה שלמה, כל אחת מרשויות השלטון סובלת מעמימות ביחס לסמכויותיה, ובה בעת מחזיקה בכלי נשק בלתי קונבנציונאליים המאפשרים לה לקבוע בעצמה את גבולות הכוח שלה. האשם המרכזי בכאוס החוקתי הזה הוא היעדרו של חוק יסוד: החקיקה – הפרק בחוקה המתהווה של ישראל שאמור להסדיר את סמכות החקיקה וחקיקת היסוד, את הביקורת השיפוטית על החקיקה, ואת גבולות הסמכות של הרשויות. בשנים האחרונות אנו עדים להסלמה הולכת וגוברת ביחסים בין הרשויות ולאי-יציבות פוליטית, שאדוותיהן השליליות ידועות. אנו במכון תכלית סבורים כי הסיבה העיקרית לכך היא אי-חקיקת חוק יסוד: החקיקה. הוא הסיבה – וגם הפתרון. במציאות הנוכחית, קיימת פרצה חוקתית קבועה המעניקה תמריץ לנבחרי ציבור ליזום הצעות לשינויים חוקתיים מרחיקי לכת בעזרת רוב פוליטי קטן ולצרכים פוליטיים. המשבר של השנה האחרונה המחיש היטב את החשיבות שבהסדרת הפרק הזה בתהליך קידום המפעל החוקתי.

בשנה האחרונה הוביל המכון שורה של פעילויות מחקריות בתחום ושיח עם גורמים מכל טווח הקשת הפוליטית (למעט מפלגות הקיצון). תהליך זה הגיע לשיאו בעבודה מאומצת בה שימש המכון כגורם המקצועי הבלעדי המייעץ לנשיא המדינה בסוגיה, במסגרת דיוני הפשרה סביב התוכנית המשפטית. במשך תקופה ארוכה הרגשנו את הדופק ובחנו את גבולות ההסכמה של גורמים בקואליציה הנוכחית ובמפלגות האופוזיציה המרכזיות (לרבות רע״ם), והחלפנו טיוטות ורשמים עם המומחים מטעם. עוד קודם לכן, המכון קיים היוועצות עם מובילי דעה חוצי-מחנות, ביניהם נשיא בית המשפט העליון בדימוס פרופ׳ אהרן ברק ושר המשפטים לשעבר פרופ׳ דניאל פרידמן.

לצד הדיאלוג עם בעלי העניין, המכון ערך שורה של מחקרים תומכים, הכוללים מחקרי דעת קהל, ניתוח של שינויים בחוקי היסוד בישראל על פני הזמן ובחינה של הצעות חקיקה מהעבר. מכל אלה גיבשנו תמונה מחקרית המלמדת הן על הצורך והן על הדרכים לגיבוש מתווה חקיקה שיוכל לזכות בתמיכה רחבה, פוליטית וציבורית, ולהוביל לגיבוש יסודות חוקתיים איתנים לקידום המפעל החוקתי של ישראל.

לאור כל אלה, גיבשנו הצעת חקיקה שיש בכוחה לזכות בהסכמה רחבה וחוצת מחנות. ההצעה כוללת מנגנונים משוכללים לכינון חוקי יסוד ותיקונם, הסדרת מעמדם הנורמטיבי העליון של חוקי יסוד, והסדרת הביקורת השיפוטית על חקיקה על ידי דרישת סף להרכב מורחב ורוב יחסי של שני-שלישים מחברי ההרכב להתערבות שיפוטית בחקיקה.

2. רפורמות בכנסת: פרויקט ״כנסת תכליתית״

במבנה המשטר הישראלי מיועד מקום של בכירות לכנסת – גלגולה של האספה המכוננת של המדינה, המשמשת מאז 1949 כבית הנבחרים והרשות המחוקקת שלה. הכנסת מייצגת את העם, הריבון האמיתי בדמוקרטיה הישראלית, והדיונים בה מתיימרים לשקף את מגוון הדעות והעמדות בציבור הישראלי. בימת הכנסת היא כור ההיתוך של הרעיונות וההצעות המועלים לטובת קידום המדיניות הציבורית ולעיצוב דמותה ודרכה של המדינה, ולכן היא הביטוי המזוקק ביותר של היותה של המדינה מדינתו של העם – דמוקרטיה. מבין שלוש רשויות השלטון, לכנסת ניתנו הכוחות העליונים ביותר בשיטת המשטר שלנו: היא מכוננת את הממשלה ובכוחה להביא להתפטרותה, והיא קובעת את הנורמות המכוונות את חיינו, כולל הנורמות היסודיות ביותר הקבועות בחוקי היסוד. לחברי ולחברות הכנסת ניתן מעמד מיוחד – רק הציבור בוחר בהם, ורק הציבור רשאי לפטר אותם (למעט בנסיבות חריגות במיוחד).

מצבה של הכנסת כיום רחוק מאוד מהתקוות שתלה בה דור המייסדים. שורה של התפתחויות משטריות, פוליטיות ותרבותיות הפכו במהלך השנים את הכנסת לגוף חלש ומוגבל, ויצרו קרע הולך ומחריף בין הציבור לנבחריו. מאזן הכוחות של הכנסת מול הממשלה התהפך, כך במקום שהממשלה תהיה זקוקה לשימור אמון הכנסת כדי לקום ולתפקד, הכנסת הפכה להיות תלויה בממשלה, השולטת בה באמצעות האכיפה של המשמעת הקואליציונית. מערכת התקצוב והפיקוח על התקצוב, מהכוחות החשובים שיש לבית המחוקקים, מלאת חורים ומסובכת, ומאפשרת לממשלה לחמוק מאחריותיות על הוצאותיה כלפי הכנסת – ולחברי הכנסת לחמוק מאחריותיות כלפי הציבור.

עצמאות חברי הכנסת, אשר קריטית ליכולתם לייצג ולשרת את הציבור נאמנה, נדרסה תחת הסדרים כגון החוק הנורווגי ועקב ביטול המנגנונים הדמוקרטיים במרבית המפלגות. הכרעות ערכיות ומדיניות חשובות כבר מזמן אינן מתקיימות במליאה – הן נדדו לשולחן הממשלה ולאולמות בית המשפט העליון. מעבר לכך, תרבות הדיון בכנסת הפכה אף היא למראה של חברה שבטית, מקוטבת וזועמת. מנגנונים ומנהגים בסיסיים של דיון פרלמנטרי, כמו ועדת אתיקה והבטחת ייצוג נאות לאופוזיציה בוועדות, הפכו לכלי משחק במאבקים בין גושים פוליטיים שאינם מסוגלים עוד לעבוד יחד בצורה ממלכתית.

הסימנים הללו נותנים היטב את אותותיהם ברמת האמון של הציבור בכנסת, ההולכת ופוחתת בצורה עקבית בשנים האחרונות. נכון לשנת 2022, הכנסת מדורגת אחרונה מבין רשויות השלטון עם אמון ציבורי של כ-22% בלבד. הגוף היחיד בישראל שזוכה לרמת אמון ציבורי נמוכה יותר הן המפלגות, היחידות האוטונומיות המרכיבות את הכנסת, הזוכות לכ-12% אמון מהציבור. המשבר בין הכנסת לציבור מתווסף למתח הגובר ולחוסר האמון בין הרשויות – המבצעת, המחוקקת והשופטת.

התלכדות גורמים אלה וגורמים נוספים מובילה לכך שמקומו של בית המחוקקים במארג המשטרי בישראל הולך ומתדרדר, והכנסת מתקשה למלא את תפקידה בצורה תכליתית.

בפרויקט ״בְּהִתְאַסֵּף רָאשֵׁי עָם – הופכים את הכנסת לתכליתית״, מבקש מכון תכלית להציע רפורמה מקיפה לשיקום מעמד הכנסת ולהקניית הכלים הנדרשים לה לשרת את הציבור בישראל, ומתוך יעד להרוויח מחדש את אמונו. מטרתנו אינה לחשוב רק על מה שהתקלקל בדרך מתוך שאיפה להחזיר את הגלגל לאחור – הרי מדינת ישראל והציבור בישראל שונים מאוד ממה שהיו בתקופה שבה נוסדה הכנסת ונקבעו המבנים המוסדיים וסדרי העבודה שבה, ולכן הציפיות של הציבור מהכנסת דורשות עדכון אף הן. במילים אחרות, עלינו לכתוב מחדש את החוזה בין הכנסת לציבור הישראלי.

הפרויקט מבקש לתת מענה לאתגרים השונים אשר פוגעים ביכולתה של הכנסת למלא את תפקידה הדמוקרטי ובמעמדה הציבורי. הוא כולל מספר רפורמות מוצעות, חלקן זמינות וחלקן בשלבים שונים של עבודה. להלן דוגמאות נבחרות:

(א) רפורמת הפיקוח הפרלמנטרי

על-אף בכירותה של הכנסת, והיותה המייצגת המאפיינת ביותר של העם, הלכה למעשה העיסוק הציבורי בשאלות פוליטיות סובב ברובו סביב הממשלה. מזה שנים ישנו תהליך של ערעור האיזונים וחלוקת התפקידים בין הרשויות הפוליטיות, אשר פוגע ביכולתן לתפקד. בין השחיקה בתפקידי הכנסת שנובעת מתהליך זה בולטת הפגיעה ביכולותיה של הכנסת לפקח על הממשלה. על-אף נחיצות הפיקוח ואף שהיקף הבעיה וחומרתה ידועים לכל, הוקדש בישראל מחקר מועט מאוד לשאלה זו. מקרב המחקר שנעשה, לא הוקדשה תשומת לב מספקת לבירור השאלה מהו פיקוח אפקטיבי ולניסיונות להתחקות באופן מדויק ומתוחכם אחר האופנים לבצע אותו. לעיתים נדמה כי ככל שלפיקוח הפרלמנטרי יהיו "שיניים" והוא "ירסן" את הממשלה, כך מצבה של הדמוקרטיה הישראלית ישתפר. אך המצב רחוק מכך: פיקוח תכליתי אינו נמדד במידת יכולתו לרסן את הממשלה או לגלות לעומתיות פרלמנטרית למולה, אלא ביכולתו לסייע לשיפור המדיניות הציבורית דרך תהליך של דיון ציבורי, הצפת מידע מן הציבור, שיפור אחריותיות פוליטית כלפי הציבור וחיזוק הקשר בין מקבלי ההחלטות לבין הציבור הרחב.

הרפורמה המוצעת כוללת שורה של שינויי חקיקה ותקנון לחיזוק יכולות הפיקוח של הכנסת. בין אלה ניתן למנות הקמת ועדת פיקוח פרלמנטרי בדומה לנהוג במדינות דמוקרטיות רבות; אימוץ מנגנוני פיקוח חדשניים שיעילותם הוכחה במדינות כגון בריטניה, צרפת וגרמניה; ביטול מנגנוני פיקוח מכבידים ואנכרוניסטיים; תכנון מראש של הפיקוח הפרלמנטרי וקביעת יעדים ומדדים לעמידה בתכנון; שימוש בכלי-עזר מתאימים למיקסום יכולות הפיקוח; רפורמת מידע המיועדת לסייע לחברי הכנסת להתגבר על בעיית הנציג ועוד.

(ב) רפורמת גודל הכנסת

הכנסת סובלת מבעיות רבות, חלקן כרוניות: היקף החקיקה הפרטית חורג מכל פרופורציה ותובע תשומות רבות מכלל הגורמים הרלוונטיים שכמעט תמיד מתבזבזות לריק; מלאכת הפיקוח הפרלמנטרי, מיסודותיו של משטר דמוקרטי מתפקד, מתבצעת באופן חלקי ודל, והכנסת אינה מצליחה לפקח על הממשלה באופן אפקטיבי; חברי הכנסת נדרשים להיקף אדיר של משימות והשתתפות בוועדות, והם אינם יכולים לעמוד בכך באופן ממצה; הכנסת מאורגנת באופן שאינו מאפשר לה להיות מוסד יעיל ואפקטיבי. אין להתפלא כי אמון הציבור בכנסת מצוי בשפל של כל הזמנים.

מחקר השוואתי מעלה כי בעוד שמרבית מדינות העולם, ודאי הדמוקרטיות שבהן, מבצעות מדי פעם התאמה נדרשת בין גודל הפרלמנט לבין גודל האוכלוסייה וצרכיה המשתנים, בישראל מהלך מעין זה מעולם לא נעשה. למעשה, המספר – 120 חברי הכנסת  – שייצג את המדינה הצעירה ב-1949 ממשיך לייצג קרוב לעשרה מיליון האזרחים שיש בישראל 2023, על שלל אתגריה ומשימותיה הלאומיות. יחס הייצוג בישראל הוא מדורג במקומות הנמוכים בעולם הדמוקרטי בהשוואה למדינות בעלות מאפיינים דומים לשלנו.

רפורמת גודל הכנסת בוחנת את שאלת הנחיצות והישימות של שינוי מבנה הכנסת והגדלת מספר חבריה, לצד רפורמות מקבילות שניתנות ליישום לתמיכה במהלך זה.

(ג) רפורמת מנגנוני שיתוף ציבור בעבודת הכנסת

הציבור הישראלי התרגל לחשוב על הקשר בין הבוחרים לנבחרים דרך כתבות צבע בעיתונות ושורת מחץ המתארות מפעם לפעם את השימושים המקוריים שעושים חברי הכנסת בתקציב ״קשר עם הבוחר״. אולם, במציאות, היכולת של הציבור להעביר מסרים ומידע חיוני לחברי הכנסת היא מרכיב חיוני בדמוקרטיה בריאה. הקשר בין הציבור לנבחריו וההשפעה הציבורית על החקיקה יכולים לעבור קפיצת מדרגה משמעותית בעידן של טכנולוגיות תקשורת מתקדמות, אך לשם כך יש לנער את האבק מעל תהליכי החקיקה ולייצר את הפלטפורמות המתאימות.

תפיסת היסוד של רפורמת ״כנסת IL״ היא תפיסה רחבה של השתתפות ציבורית. כזו שרואה את האזרחות כמתרחשת לא רק בקלפי, אלא גם ביכולת האזרח להעלות סוגיות שונות כלפי מעלה ולקחת חלק (גם אם לעיתים עקיף וצנוע) בהנעה, שינוי, עיצוב או טיוב של מהלכי שלטון. רפורמות דומות יושמו ברחבי העולם הדמוקרטי. בלב הרפורמה ניצבת הקמתו של פורטל טכנולוגי מתקדם להשתתפות ציבורית בחקיקה והטמעתו בהליכי החקיקה ככלי עזר לחברי הכנסת ולוועדות. פורטל זה יאפשר לחברי וחברות הכנסת וצוותי הוועדות לקבל מהציבור מידע רלוונטי על הצעות חוק. הציבור יוכל להאיר ולהעיר על סוגיות שהמחוקקים, ואנשי המקצוע שמלווים אותם בחקיקה, לא הבחינו בהן. הציבור יוכל גם להצביע על השלכות פוטנציאליות של ההסדרים המוצעים ולהמחיש לחברי הכנסת את המשמעויות של הבחירות שהם עושים. סמכות החקיקה נותרת, עם זאת, בידי חברי הכנסת ובידיהם בלבד.

מיסוד של מנגנון מקוון לשיתוף הציבור בהליך החקיקה יחזק את הדמוקרטיה הישראלית ואת יכולתו של הציבור להשפיע על עבודת הכנסת. הוא יבטיח כי כל חקיקה חושלה דרך מספר רב יותר של מעגלים ומסננים ציבוריים, דבר שצפוי להפוך אותה לטובה יותר; הוא ירתום את הטכנולוגיה, במקום לפגר אחריה, וימקם את הכנסת בלב זירת השיח הציבורי; הוא יגביר את אמון הציבור בכנסת ויעניק לגיטימיות רבה יותר להליך החקיקה ולחוקים שהם תוצריו; הוא יתרום לשיכוך משבר הייצוג אותו חווים אזרחים רבים בעצימות רבה – והוא יהווה שלב בהשבת הכנסת למקומה הטבעי: כמגדלור העם.

3. שיטת בחירת השופטים

הוועדה לבחירת שופטים פועלת במתכונתה הנוכחית מאז 1953 ואחראית על בחירת מועמדים לכהונה שיפוטית בכל הערכאות. הוועדה מורכבת כיום מתשעה חברים הממונים מארבעה גופים שונים: שר המשפטים ושר נוסף מהממשלה; שני חברי כנסת (הנוהג הוא כי אחד מהם מגיע מסיעות האופוזיציה, אך אין הדבר מתחייב מהחוק); נשיא בית המשפט העליון ושני שופטי עליון מכהנים נוספים, ושני נציגים של לשכת עורכי הדין, שנבחרים על ידי המועצה הארצית של הלשכה. דיוני הוועדה אינם פתוחים לציבור ואין פרסום של פרוטוקול הדיונים בה. הוועדה בוחרת מועמדים ברוב רגיל של חבריה (חמישה מתוך תשעה) למעט לבית המשפט העליון, אז נדרש רוב מיוחס של שבעה מתוך תשעה.

בשנים האחרונות סובל בית המשפט העליון מירידה וקיטוב של האמון הציבורי בו, ומתפיסה שאין הוא משקף בצורה ראויה את הפסיפס המגוון של החברה הישראלית. על רקע טענות אלה ואחרות, נעשו ניסיונות על ידי הקואליציה בכנסת ה-25 ליזום שינוי רדיקלי בשיטת בחירת השופטים, ואלה עוררו בתורם התנגדות ציבורית חזקה שלעת עתה בלמה אותם.

כחלק מתפקידו כיועץ התוכן של בית הנשיא במשא ומתן על התוכנית המשפטית, מכון תכלית היה מעורב בפעילות מחקרית ובדיונים עם הצדדים השונים בנושא. עמדתנו היא כי שיטת בחירת השופטים הנהוגה בישראל היא ראויה ומובילה ככלל לבחירה בשופטים מקצועיים, עצמאיים ונטולי זיקה פוליטית. לצד זאת, לא ניתן להתעלם משתי מגמות מדאיגות: האחת, ציבורים רחבים בישראל מרגישים שעמדותיהם וזהותם זרים לבית המשפט, דבר שמפחית את האמון שלהם בו; השנייה, ניסיונות השינוי חשפו כי השיטה הקיימת מלאה בפרצות שממשלות פופוליסטיות עתידיות עלולות לנצל כדי להוביל לפוליטיזציה של בית המשפט ו״שבי״ שלו בידי נציגי הרוב.

מכון תכלית מציע שורה של תיקונים נקודתיים במנגנוני שיטת בחירת השופטים, אשר יחזקו את האמון הציבורי ברשות השופטת ויסגרו את הפרצות החושפות את הרשות השופטת להשתלטות מצד הממשלה.

הצעתנו, הנשענת על שורה של מחקרים בתחומי המשפט החוקתי ההשוואתי, עיצוב חוקתי מוסדי ותורת המשחקים, כוללת:

(א) שינויים בהרכב הוועדה לבחירת שופטים: עיגון של נציגות האופוזיציה בוועדה, ונשלב מנגנוני בחירה משוכללים בעורכי הדין המייצגים את הלשכה כדי להבטיח גיוון ועצמאות מחשבה.

(ב) שינויים בשיטת הבחירה: שינויים במנגנון הבחירה בשופטים ובנשיאי הערכאות, המיועדים להגן על הרשות השופטת לכל אורכה מ״השתלטות״ על ידי הרשות המבצעת, ולהבטיח איזון ראוי בין הרכיבים המקצועיים והפוליטיים בוועדה.

(ג) הסדרת מתכונת השימוע הפומבי: בשנת 2022 הוסכם בין שר המשפטים לנשיאת בית המשפט העליון על קיום שימוע פומבי למועמדים לבית המשפט העליון. עד היום, לא נקבעו נהלים לעריכתו. מכון תכלית ניסח נייר מדיניות ובו המלצות לעיגון נוהל לעריכת השימועים, שיתבסס על חמישה עקרונות: שקיפות ופומביות, מקצועיות, ענייניות, שוויוניות והליך תקין. עקרונות ההפעלה שאנו מציעים יבטיחו את טוהר ההליך והיותו ענייני ולא פוליטי.

4. פרויקט ״חוקה רזה״ (בשיתוף עם המכון למדיניות העם היהודי JPPI)

בהכרזה על הקמת מדינת ישראל התחייבו החותמים לכונן חוקה למדינה הצעירה לא יאוחר מאוקטובר 1948. כידוע, חרף תאריך היעד שנקבע, החוקה הישראלית מעולם לא הושלמה. שנים לאחר הכרזת העצמאות תפרוץ מחלוקת בין הגדולים במשפטני ישראל באשר לשאלה האם המשאלה לקום כדמוקרטיה חוקתית מתארת את המציאות או נותרה חזון בלתי ממומש של האבות המייסדים. מה שאין לגביו מחלוקת הוא כי בהתאם לפשרת הררי שקיבלה הכנסת ב-1950, החוקה ממשיכה להיכתב, פרקים פרקים, דרך חוקי היסוד. במהלך השנים חוקקה הכנסת חוקי יסוד שעסקו בנושאים שונים כגון זכויות אדם, הצבא, מעמדה של ירושלים, קרקעות המדינה ואחרים. חוקי יסוד גם נחקקו ביחס לזרועות השלטון העיקריות – הכנסת, הממשלה והרשות השופטת – אך אלה לא זכו לעולם לקבל מעמד חוקתי מלא הכולל עליונות ברורה ומוסכמת על חקיקה סותרת, נוקשות ויציבות משינוי תכוף על ידי הכנסת. כתוצאה מכך, החוקה הישראלית היום היא נכה, חלשה ופגיעה. את המחירים זכינו כולנו להבין בשנת 2023 עם פרסום התוכנית המשפטית של הממשלה ה-37.

במהלך השנים נעשו בישראל מספר ניסיונות לכונן חוקה, אך אלה כשלו בשל הקושי להביא את הקבוצות השונות להסכים על סעיפים העוסקים בזהות המדינה, ערכיה היסודיים ומגילת זכויות האדם הכלולה בחוקה. הרעיון מאחורי פרויקט ״חוקה רזה״ הוא להסכים תחילה על השלד המרכזי של החוקה הכולל את מבנה רשויות השלטון וסמכויותיהן. זאת, מתוך הבנה שהסכמה על המרכיב המבני בחוקה תתרום בצורה משמעותית ליציבות המשטר הדמוקרטי בישראל, ומכך שלאחר קבלת החוקה (הרזה) ישתפרו התנאים המוסדיים לדון ולהסכים על יתר חלקי החוקה.

החוקה ה"רזה" תכלול עיגון מוסדר של זהות רשויות השלטון, המבנה שלהן, תפקידן והיחסים ביניהן, ותפרוט את סמכויותיהן לשם עיגון ערכיה של מדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית.

הפרויקט מנוהל תחת חסות המכון למדיניות העם היהודי בהובלת פרופ׳ ידידיה שטרן ובראשו עומד השופט בדימוס אליקים רובינשטיין. מכון תכלית שותף לפרויקט – הן ברמת הוועד המנהל והן באיוש צוות המחקר הבכיר.

5. חיזוק האמון במערכת המשפט

במשטר דמוקרטי, האמון הציבורי ברשויות השלטון הוא תנאי קריטי ליציבות ולאפקטיביות פעולתה. כל רשויות השלטון בישראל סובלות מירידה מתמשכת באמון הציבור בהן ובפועלן. בתוך כך, נדמה כי שאלת מעמדה של הרשות השופטת והאמון הציבורי כלפיה היא כזו שלגביה ישנה מחלוקת ציבורית עמוקה. כפועל יוצא מכך, טענות בדבר אובדן האמון במערכת המשפט עמדו בלב הנימוקים ששימשו להצדקת צעדי רפורמה אגרסיביים שקידמה הממשלה ה-37 ביחס למערכת המשפט.

בעוד שאין חולק על מרכזיותו וחשיבותו של האמון במערכת המשפט, סקרים רבים מעידים כי בעשורים האחרונים חלה ירידה תלולה במעמדו הציבורי, ובעיקר התחזקו מגמות של קיטוב: האמון מצד מחנה פוליטי אחד מרקיע שחקים, בעוד המחנה השונה אינו רואה בבית המשפט מוסד הראוי לאמון. נוסף על כך, קיימת מחלוקת חריפה על אודות הסיבות שהביאו לערעור האמון ולירידת קרנו של בית המשפט בקרב חלקים בציבור הישראלי.

צד אחד תולה את האשמה בהתערבות יתר של בתי המשפט בישראל ככלל, ובפרט של בג"ץ, בנושאים שבמחלוקת ציבורית השייכת לשדה הפוליטי. מהעבר השני, הטענה היא כי הפגיעה באמון בבית המשפט היא תוצאה של מהלכים מכוונים מצד גורמים במערכת הפוליטית להחלשתו, כחלק ממהלך להחלשת שלטון החוק והביקורת על השלטון.

מחקרים מודרניים בנושא אמון במוסדות ציבוריים מלמדים כי אף שיש ממש בשתי הטענות, אמון ציבורי מושפע גם ממרכיבים רבים אחרים בהתנהלות המוסד מול הציבור. כלומר, עוד לפני שנדרשים לרפורמות או שינויים מהותיים בתפקידו של בית המשפט, יש הרבה שאפשר לעשות כדי להגביר את האמון בו. את המחקר בנושא מובילים עו״ד איל ינון, לשעבר היועץ המשפטי לכנסת, ועו״ד אודית קורינלדי-סירקיס, לשעבר היועצת המשפטית של נשיא המדינה, ובסופו תוצענה המלצות מדיניות שעיקרן השבת אמון ציבורי חוצה מחנות ועל-מפלגתי בבית המשפט – נכס שכל חברה דמוקרטית בריאה זקוקה לו.

6. מעמדו ועצמאותו של הייעוץ המשפטי לממשלה

מעמדן המשפטי של חוות הדעת של הייעוץ המשפטי לממשלה לא הוסדר עד היום בחוק חרות. על פי הדין הנוהג, אשר עוצב לאורך השנים בפסיקת בית המשפט העליון ובדוחות של ועדות מקצועיות שעסקו בנושא, ״היועץ המשפטי לממשלה הוא הפרשן המוסמך של החוק עבור כל זרועותיה של הרשות המבצעת, וחוות דעתו המשפטית מחייבת אותן, ומשקפת מבחינתן את החוק הקיים, כל עוד לא נפסק אחרת על ידי בית משפט מוסמך״ (בג״ץ 158/21 רופאים לזכויות אדם נ׳ השר לביטחון פנים, פס׳ 5 לפסק דינו של השופט מזוז (נבו, 31.1.2021)). כנגזרת לכך, משמש היועץ המשפטי לממשלה גם כמייצג הבלעדי של עמדת הממשלה בהליכים משפטיים. באי הכוח של היועץ המשפטי לממשלה מציגים בבתי המשפט את עמדת הממשלה, קרי העמדה שקבע היועץ המשפטי לממשלה.

נושא זה עמד אף הוא בלב התוכנית המשפטית של הממשלה ה-37, אשר ביוזמתה הובאו הצעות חוק לשינוי רדיקלי של מעמד הייעוץ המשפטי על כל רבדיו. אלה היו הצעות מזיקות שהיו פוגעות ביכולת העבודה של הממשלה ובשמירה על שלטון החוק בשלטון. למרות זאת, בבסיסן עומדת סוגיה שראוי לדון בה ברצינות בדבר האיזון בין שלטון החוק לאפקטיביות בממשל ולהגיע לשיווי משקל על בסיס מקצועי וענייני.

מכון תכלית מציע רפורמה מידתית ומבוססת מחקר אשר תאמץ את מודל האחריות המשותפת. הצעתנו כוללת שינויים נקודתיים במערך הייעוץ המשפטי לממשלה ובמסגרת היחסים בין הדרג המבצע למערכת שומרי הסף, אשר ייעלו את עבודת הממשלה, יגבירו את הגיוון בקרב משפטנים בשירות המדינה ויבטיחו את עליונותו של עקרון שלטון החוק.

בין השינויים המוצעים במודל המוצע:

  • יצירת חריגים מוסדרים למונופול הייצוג: במקרים החריגים בהם הממשלה סבורה כי עמדת היועץ אינה משקפת את הדין , וכאשר אין מדובר ״על אי-חוקיות ברורה וגלויה״ (כלשונו של דו״ח שמגר), תוכל הממשלה בהחלטה שתתקבל בהצבעה על ידי רוב חבריה לפנות לייצוג פרטי על אף עמדת היועץ המשפטי לממשלה.
  • מינוי יועצים משפטיים למשרדי הממשלה יתנהל כתהליך איתור מקצועי בדרך של מכרז, בכפוף לתנאי סף ולמבחנים מקצועיים. תנאי המכרז ייקבעו בכפוף לעבודת מטה שתיערך מתוך כוונה להגדיל את מלאי המועמדים ולשפר את איכות השירות המשפטי.
  • מבלי לגרוע מהוראות הדין בנוגע להעברת עובד מדינה מתפקידו, יוכל שר ליזום את העברת היועץ המשפטי של משרדו מתפקידו, וזאת אם קיימים ביניהם חילוקי דעות מהותיים ומתמשכים אשר אינם ניתנים לגישור ומונעים שיתוף פעולה יעיל. זאת, בכפוף לאישור ועדה שחבריה יהיו: היועץ המשפטי לממשלה, המנהל הכללי של המשרד ונציג ציבור העומד בתנאי הכשירות לפי סעיף 10 לחוק בית הדין לעבודה תשכ״ט-1969 שימונה על ידי שר המשפטים בהסכמת יו״ר הוועדה המייעצת לפי ס׳ 16א לחוק.
  • הסדרה תקציבית של תנאי הפרישה של יועצים משפטיים למשרדי הממשלה בהתאם להחלטת ממשלה מס׳ 631 מיום 26.07.2009.

7. מבנה הממשלה וגודלה

מדינת ישראל מובילה את מדינות ה-OECD בגודל הממשלה. זה אינו נתון להתגאות בו, אלא עדות לבזבוז משאבים, תפעול משרדים מיותרים ושימוש בתפקידי שר וסגן שר ככיבוד פוליטי במקום ככלי לייעול השירות לאזרח. כך למשל, ממשלת ישראל הראשונה מנתה 18 משרדים בהם כיהנו 12 שרים, ואילו בממשלה הנוכחית המספר צמח כבר ל-36 משרדים כאשר ביום השבעתה כיהנו בה 38 שרים (מספר שצמח עם כניסת סיעת המחנה הממלכתי לממשלה בעקבות פרוץ מלחמת ״חרבות ברזל״ ועומד על 42 שרים). קצב התחלופה הגבוה של ממשלות, כמו גם הגידול במספר השרים המכהנים בהן, הם כמובן רק סימפטומים לבעיות היסוד המאפיינות את הרשות המבצעת בישראל.

אחת הסיבות המרכזיות לבעיה טמונה בקלות השינוי. סעיף 31 לחוק יסוד: הממשלה מעניק לממשלה סמכות חוקית להקים משרדים ולקבוע את תחומי אחריותם ואת אחריות השרים היושבים בהם. סמכות זו מופעלת בכל פעם שקיים צורך פוליטי בעת הקמת ממשלה חדשה, לעיתים קרובות על חשבון צרכים ענייניים של המינהל הציבורי. היעדר היציבות בממשלה משפיע גם על מערכת היחסים שבין השלטון המקומי לשלטון הארצי, שיחסי הכוחות ביניהם הפכו גם הם לנגזרת של הצרכים הפוליטיים הרלוונטיים.

לבסוף, גם כאשר חלוקת האחריות בין הפונקציות הממשלתיות ברורה ואינה נתונה למחלוקת, דומה שלא פעם יחידות ממשלתיות ומקומיות שונות אינן יודעות לעבוד זו לצד זו. עובדה זו פוגמת אף היא ביכולתה של הרשות המבצעת לספק שירותים לאזרחי המדינה, ובאופן רחב יותר, להגשים משימות לאומיות מורכבות.

המערכה שעימה מתמודדת ישראל מאז 7 באוקטובר חשפה את המחיר הכבד שמשלם השירות הציבורי בשל חוסר יציבות זו. במשך שבועות ארוכים אחז שיתוק במשרדי ממשלה רבים, אשר לא הצליחו להבין את גודל השעה. כך, למשל, רשויות מקומיות מצפון ועד דרום מדווחות על קריסת מערכות בשל היעדר תמיכה ממשלתית, עסקים שנפגעו מהמלחמה טובעים בים הבירוקרטיה, ואזרחים רבים – רבים מדי – אינם מצליחים לקבל מענה לצורכי הגוף והנפש. מחדלים אלו מעידים כאלף עדים כי אם קודם היה הכרח לפעול לתיקון פגמיה של הרשות המבצעת, הכרח זה הפך לצורך דחוף שלא ניתן עוד לדחותו.

מכון תכלית שם לו למטרה לבחון את המבנה הרשות המבצעת, משרדיה ותחומי אחריותם. זאת, על מנת לספק פתרון מקיף לסוגיית מבנה הממשלה וגודלה ולייצר מסגרת משפטית שתבטיח יציבות, אשר כה נחוצה לקיומו של ממשל יעיל ואפקטיבי. הצעתנו תכלול תיקון לחוק יסוד: הממשלה המסדיר את משרדי הממשלה הקבועים שיפעלו, המלצות למיזוג משרדים, הפיכת משרדים ליחידות מטה והמלצות לעיגון נהלי עבודת הממשלה והליכי עבודה בין-משרדית.

8. תיקון חוק הלאום

מלחמת "חרבות ברזל" הוכיחה את עומק שותפות הגורל בין כל אזרחי המדינה, היהודים ובני העדות האחרות. השותפות נראתה בפסיפס של קורבנות האסון, ברוח ההתנדבות שנראתה בעם ובין שורות צה״ל ויתר גופי הביטחון וההצלה. דווקא על רקע זה בולט הקרע שיצר חוק יסוד: ישראל מדינת הלאום של העם היהודי.

חוק הלאום מהווה פרק מרכזי בחוקה המתהווה של מדינת ישראל והוא ראוי להיות חלק מספר החוקים של מדינת ישראל. מטרתו היא לעגן בחקיקת יסוד את זהותה של המדינה וערכי היסוד שלה. מאז חקיקתו ב-2018, במקום לאחד את הציבור סביבו כפי שראוי, פצע החוק פצע מדמם במרקם החברתי בישראל. הסיבה המרכזית היא תחושה בקרב חלקים רבים בציבור – הנובע בחלקו מהרוב הדחוק בו עבר החוק בכנסת – שהחוק מפר את האיזון בין ערכים יהודיים ודמוקרטים העומדים ביסוד קיומה של מדינת ישראל, תוך שהוא פוגע בתחושת השייכות של קבוצות מיעוט בחברה הישראלית.

מכון תכלית מציע לתקן את חוק היסוד במטרה לרפא את הפגמים האמורים מבלי להכניס לחוק סעיפים שלא יאפשרו גיבוש הסכמה רחבה סביבו וייצרו מחלוקת נוספת סביב העקרונות הזהותיים של המדינה.

הצעת התיקון שלנו מוסיפה לחוק את הרכיבים הבאים:

  • שתי הוראות משנה בסעיף 1 לחוק היסוד המעגן את עקרונות היסוד: סעיף 1(ב) שלשונו: ״ישראל היא מדינה יהודית ודמוקרטית״, וסעיף 1(ה) שלשונו ״במדינת ישראל הכול שווים בפני החוק״.
  • הוראה הקובעת כי השפה הערבית היא שפה רשמית שנייה במדינת ישראל.
  • הוראה המתקנת את סעיף 7 העוסק בהתיישבות יהודית וקובעת בסיפא שלו ״ברוח עקרונות היסוד שבסעיף 1״.

החוסן הלאומי של מדינת ישראל נסמך על ארבעה עדנים מרכזיים: ביטחוני, מדיני, כלכלי וחברתי. כל אחד מהם עבר זעזוע ב-7 באוקטובר.

אירועי אותו יום מהווים טרגדיה לאומית, ואף שהאירועים לא הציבו איום קיומי על מדינת ישראל, הם בעלי השלכות רוחב על מדיניות החוץ והביטחון שלה. במישור המיידי ביותר, המתקפה העמיקה את תחושת היעדר הביטחון האישי ופגעה באמון הציבור בחוזה הבלתי כתוב מול צה"ל ורשויות הביטחון – החובה שלהם והיכולת שלהם להגן על אזרחי ישראל בכל מקום במדינה בו הם נמצאים.  במקביל, אירועי 7 לאוקטובר המחישו ביתר שאת את הצורך למסד ולעדכן את תפיסת הביטחון הלאומי של מדינת ישראל ולבחון מחדש את סדרי העדיפויות ואופן ההתנהלות מול האיומים האזוריים, ובראשם איראן ושלוחיה, ומול הזירה הפלסטינית.

לנגד עיניהם של מקבלי ההחלטות צריכה להיות מטרה ברורה: השבת האמון ותחושת הביטחון לאזרחי מדינת ישראל מול איומים מבחוץ ומבית בחיי היום יום. לטובת זאת, נדרש לגבש מדיניות ברורה שתממש את עקרונות היסוד של הביטחון הלאומי, ובראשם ביצור היכולת של מדינת ישראל להגן על עצמה בעצמה, תוך שימור וחיזוק מערכת היחסים המיוחדת של ארה"ב, חיזוק יציבתה האסטרטגית כמעצמה אזורית, ביצור וחיזוק מעמדה הבינלאומי ורשת קשריה הבינלאומיים, תוך השלמה, פיתוח וחיזוק הליכי הנורמליזציה עם מדינות האזור ומדינות מוסלמיות מתונות, ובמקביל לפעול לבנייה מחודשת של חיזוק הביטחון האישי של האזרחים במרחב הקהילתי, העירוני והארצי.

מול הזירה הפלסטינית, הסכסוך ארוך הימים והשפעותיו על הציבור בישראל, על מעמדה העולמי ועל ביטחון אזרחיה, היו תמיד אבן יסוד משמעותית בסיפור הישראלי. אירועי 7 באוקטובר רק הזכירו למקבלי ההחלטות בישראל כי להזנחת העיסוק בנושא יש מחירים ברורים ומוחשיים.

במסגרת סדרי העדיפויות של הביטחון הלאומי, מדינת ישראל – שנשענה על אסטרטגיה של ניהול הסכסוך מ-2008, אשר בסופו של יום גבתה מחיר כבד – צריכה לפעול לקידום מענה מדיני לצד מדיניות ביטחונית חזקה.

מאז 1967 לא גיבש הדרג המדיני בישראל תמונת סיום ואסטרטגיה קוהרנטית מותאמת לזירה הפלסטינית. בהתאם, ישראל גם לא גיבשה אסטרטגיה לאומית להתנהלות בתקופת הביניים עד לתמונת הסיום. שלושת האינטרסים של ביטחון, שימור חציצה פוליטית בין ישראלים לפלסטינים והישגים בזירה המדינית, נוהלו בעצימות משתנה. מאז 2009 הסתפקה ישראל בשימור אינרציה ותחזוקה של ממשל עצמי פלסטיני מבודל ומוחלש – הרשות הפלסטינית ביהודה ושומרון וחמאס בעזה.

בכפוף למערך האילוצים המקומיים והבינלאומיים מכון תכלית פועל לגיבוש המלצות למדיניות ישימה שתענה על שלוש הנחות מוצא: 

  1. ישראל נדרשת לעיסוק רציף, חכם ואפקטיבי בסוגיה הפלסטינית והשפעותיה על המדינה. ריבונותה, ביטחונה הלאומי, מעמדה הבינלאומי והחוסן הפנימי שלה מושפעים מכך.
  2. היעדר אסטרטגיה לאומית ביחס לסוגיה וניסיון לדחיקתה לקרן זווית גובים מחירים כבדים. בפרט, הם מקדמים את ישראל אל מציאות הרסנית של מדינה אחת, שמשמעותה: סופה של מדינת ישראל כפי שאנחנו מכירים אותה. מסיבה זו, יש לעשות הכול על מנת לשנות כיוון מהגלישה המסוכנת למדינה אחת לאופק של היפרדות מהפלסטינים.
  3. ישראל פועלת בשדה הפלסטיני תחת מערך אילוצים מקומיים ובינלאומיים משמעותי, המגביל את מנעד אפשרויות המדיניות הזמינות לממשלה בכל רגע נתון. אירועי 7 באוקטובר גרמו לשינוי במערך האילוצים וההזדמנויות שיש להגיב לו ולגבש מתוכו אסטרטגיה לאומית עם מטרות ברורות וישימות.

מטבע הדברים לא נרחיב כאן על מלוא הפעילות בתחום, אף שנשמח לפרט עליהן בשיח פרונטאלי. במסמך זה נתמקד בשני היבטים מרכזיים של פעילות לפיתוח מדיניות שיכולה להיות חלק מהשיח הציבורי-פוליטי.

9.  אסטרטגיית היציאה מעזה: היום שאחרי

פריצתה של מלחמת "חרבות ברזל" הובילה לקריסה רבתי של פרדיגמות שהנחו את מדיניות ממשלת ישראל והערכות מערכת הביטחון בשנים האחרונות. במישורים האסטרטגי, האופרטיבי והטקטי, התגלה כי פרדיגמות ביחס לעזה הוכחו ככישלונות שגבו מחיר כבד בחיי אדם. אלה כוללים, בין היתר, את שאלת מורתעות חמאס, יכולת ההכלה של התעצמות הארגון, הערכת כוונותיו ומעל הכול, התפיסה של בידול הזירות בין יהודה ושומרון לעזה והנכונות לחזק את חמאס כגורם ממשלי, כאמצעי לריסונו.

ימים לאחר היציאה למלחמה הגדיר הדרג המדיני את מטרת הפעלת הכוח הצבאי בעזה כמיטוט היכולות הצבאיות והשלטוניות של חמאס בעזה (ושל ארגוני טרור אחרים, דוגמת הג'יהאד האסלאמי) והשבת כל החטופים.

כדי שהישג זה יהיה בר קיימא (במנותק מאילוצים מבצעיים ומדיניים), וכדי לנצל את חלון ההזדמנויות שנפתח בפנינו להביא לשינוי משמעותי במציאות האזורית לטובתה של ישראל, נדרשת דירקטיבה מדינית ואופרטיבית מפורטת, המגדירה למערכת הביטחון מהו מצב הדברים הסופי הרצוי עבור מדינת ישראל לצורך שימור ההישג הצבאי והעמקתו ולצורך מניעת הישנות האיום האמור וצמיחתם של איומים חדשים.

במילים אחרות, נדרשת אסטרטגיית יציאה מעזה – חשיבה על היום שאחרי התמרון הצבאי האינטנסיבי, בהסתכלות רב-ממדית ורב-שלבית.

מכון תכלית פועל לייצר מסגרת ראויה לחשיבה כזו ולסייע למקבלי ההחלטות בישראל ובעולם לקדם מציאות שכזו. המכון מתכתב עם תרחיש הייחוס אותה מציעה המערכת הביטחונית, תוך הצפת המתחים, זיהוי האתגרים והצגת חלופות שונות ליישום – ראשית, בהסתכלות ממבט-על מול רכיביו של תרחיש הייחוס, ולאחר מכן תוך מחקר מול רכיביו השונים, שיהוו חלק אינהרנטי בכל תמונת עתיד. השלב השני הינו הצגת צעדים קונקרטיים רלוונטיים למימוש על מנת לשמר מרחב גמישות מדיני למקבלי ההחלטות פעילות המחקר מלווה במתן סיוע ותמיכה למקבלי החלטות באמצעות יכולותיו של המכון, כגוף לא-ממשלתי, לנהל דיאלוג עם שחקנים ובעלי עניין רלוונטיים.

המלצות המדיניות של המכון יחתרו למימוש יעדי המלחמה כמטרת-על, על יסוד שלושת הלאווים:

  • ללא חמאס כריבון בעזה;
  • ללא כאוס בעזה;
  • ללא ויתור על שליטה ביטחונית ישראלית.

אסטרטגיית ״היום שאחרי״ שנציע תורכב משלושה רכיבים עיקריים – ביטחון (כולל התייחסות לצורך בסדר ציבורי), ניהול החיים האזרחיים ובניית תשתית לניהול מדיני מקומי שאינו מאיים על ישראל. ביחס לכל רכיב, ההמלצות יתחלקו לטווח קצר (השלב ההומניטארי), טווח ביניים וטווח ארוך. במישור הבינלאומי, תוכניתנו תגבש את התנאים והתמריצים המתאימים למעורבות בינלאומית רצויה  לישראל – הובלה של ארצות הברית וחיזוק קשר עם מדינות האזור המתונות לבניית מסגרת אזורית.

10.  קידום הנורמליזציה במזרח התיכון: פיצוח הרכיב הפלסטיני

התובנה של מכון תכלית ממעורבות עמוקה בדיאלוג עם בעלי עניין רשמיים ולא-רשמיים בישראל ובעולם בשנה האחרונה, היא כי חזרה למסלול הנורמליזציה עם מדינות ערב המתונות יחייב מתן מענה מספק לסוגיה הישראלית-פלסטינית. מטרה זו מתיישבת גם עם הצורך מצד ישראל למנוע זליגה למציאות בלתי רצויה של מדינה אחת.

במסגרת זו, המכון מפתח חלופת מדיניות לאומית הכוללת היבטים יישומיים בתחומי הטריטוריה, הסדרי הביטחון, ההתיישבות, ההסדרים האזרחיים, החיבור הפלסטיני לעולם באמצעות מעברי גבול ועוד. מטרתם לאפשר את הנעת גלגלי הנורמליזציה אגב שיפור המציאות בשטח מול הפלסטינים באמצעות כלים המצויים בשטח של היתכנות פוליטית מעשית. המדיניות נשענת על ארבע אבני יסוד: העצמת הביטחון הלאומי של ישראל; הנעה למניעת מציאות של מדינה אחת; שמירה על אופק פוליטי פתוח לקידום מו״מ מדיני; והגברה מדודה של המשילות העצמית הפלסטינית באופן שאינו מסכן את ביטחון ישראל.

השירות הציבורי הוא זרוע הביצוע המרכזית של הממשלה. תפקודו התקין חיוני ליכולתה של ממשלה למשול ולרווחה החברתית של האזרחים והאזרחיות. ללא השכבה הבירוקרטית של הממשלה תהליכי קבלת ההחלטות נחלשים משמעותית, וגם מה שמוחלט – כמעט שאינו מיושם. עבור האזרח, השירות הציבורי הוא חלון הראווה שמספק לו את השירותים הממשלתיים בתחומי החיים השונים. במובן הזה, השירות הציבורי הוא הברומטר המרכזי שמשפיע על רמת האמון של האזרחים במוסדות השלטון. כפי שנוכחנו לראות במהלך מלחמת ״חרבות ברזל״, לשירות הציבורי גם תפקיד קריטי במצבי חירום לאומיים, ולאיטיות או חוסר אפקטיביות מצדו עלולים להיות מחירים כבדים.

מזה שנים סובל השירות הציבורי בישראל מפגיעה מתמשכת באתוס המקצועי והממלכתי על בסיסו הוקם. הדרג המקצועי מותקף תדיר על ידי נבחרי ציבור. מערכות היחסים הקריטיות בין הדרג הניהולי לבין השרים האחראים עליהם אינן בריאות. שיקולים פוליטיים ומגזריים חדרו אל לב העשייה של השירות הציבורי ומביאים לפגיעה אנושה במקצועיות השירות. עוד קודם לכן, התאפיין השירות בתהליכים בירוקרטיים ארוכים ומסורבלים, פערים בין השירותים השונים, מבני העסקה מיושנים ומקובעים המקשים על גיוס ושימור של כוח אדם איכותי, וחוסר בהיענות, יעילות ושקיפות.

תוכנית המחקר ״חותם תכלית״ של מכון תכלית בשיתוף עמיתי מחקר מהאקדמיה ובהובלת עו״ד אמי פלמור, תציע רפורמה מקיפה להתחדשות השירות הציבורי. מטרת-העל שלה היא לטפח בישראל מגזר ציבורי איכותי, יעיל ומנוהל היטב, המורכב ממשרתי ומשרתות ציבור מצוינים ונקיי כפיים, הרואים בתפקידם שליחות ציבורית ופועלים במקצועיות וללא מורא להגשים לטובת הכלל את יעדי המדיניות של הממשלה. הרפורמה כוללת מספר נדבכים, כדלקמן.

11. רפורמת ״הטובים לשירות״

איכותו של השירות הציבורי נקבעת בראש ובראשונה על ידי העובדים והעובדות הממלאים את שורותיו. לאורך השנים נשחקו יכולותיו של השירות הציבורי לאתר, לפתח ולשמר את הטובים והטובות, מה שהוביל לפגיעה באתוס המצוינות שאפיין את שירות המדינה בעבר. רפורמות שהוצעו בנושא בעבר לא אומצו, או יושמו בצורה חלקית ונטולת שיניים. בשוק העבודה המשתנה ועל רקע הגדילה בשירותים ובמשרדים הממשלתיים, נדרש לאמץ רפורמה מקיפה לרענון והתאמה של כלל היבטי ההעסקה של עובדי מדינה בדרגים השונים. החבילה הכוללת שנציע תייצר אתוס חדש של מצוינות ושליחות בשירות המדינה, ותביא לחיזוק משמעותי של השירות הציבורי.

(א)   שערי הכניסה: ייעול תהליך המיון והגיוס לשירות הציבורי

כיום, שער הכניסה לשירות הציבורי הוא לרוב מכרז פומבי. פרקטיקה זו מתווה את ״דרך המלך״ למינויים בשירות הציבורי ונועדה להבטיח הליך שוויוני וללא משוא פנים. השיטה נועדה להבטיח כי יתקבלו האנשים הטובים ביותר לאיוש המשרה. אולם, זהו תהליך ארוך שכולל שלבים רבים, חלקם אנכרוניסטיים ואחרים המרתיעים מועמדים מצטיינים בעלי אפשרויות תעסוקה טובות בשוק הפרטי. מציאות זו פוגעת ביכולת של השירות הציבורי לגייס עובדים איכותיים. נציע לערוך שינוי מבני במערך הגיוס והמיון בשירות הציבורי, לייצר תמריצים מוכווני הצטיינות לכלל המעורבים בו, ולהתאימו למגמות בשוק העבודה המודרני ולצרכים המשתנים של כוח העבודה בשירות הציבורי. שינוי מבני זה נועד לייעל, לשפר ולזרז משמעותית את תהליכי המיון לשירות הציבורי, וכפועל יוצא לאפשר גיוס כוח אדם איכותי.

(ב) מתן ארגז כלים למנהלים לגיוס ״כישרונות״ ושימור עובדים מצטיינים 

האפשרות הפורמלית היחידה למשוך ״כישרונות״ לעבודה בשירות הציבורי היא באמצעות ״חוזה מיוחד״ או ״חוזה מומחה״. אולם, סוג העסקה זה הפך במרוצת השנים מאמצעי לגיוס עובדים איכותיים לאמצעי לשדרוג תנאי העסקתם של עובדים קיימים, וכל זה ללא שקיפות. המשמעות היא שאין למנהלים בשירות הציבורי תמריץ שמסייע להם בשימור עובדים מצטיינים או בגיוס ״כישרונות״. הרפורמה שנציע תעניק למנהלים בשירות הציבורי ארגז כלים שיכלול, בין היתר, תמריצים כלכליים, בעזרתו יוכלו למשוך ״כישרונות״ אל השירות הציבורי, לגוון את שורותיו ולשמר עובדים מצטיינים. בנוסף, נציע להטמיע ״מסלול מהיר״ לכניסה של כישרונות מצטיינים ובעלי ניסיון חיוני לשירות הציבורי, ומסלולים לסיום העסקה או העברה מתפקיד במקרים המתאימים.

(ג) מיצוי ההון האנושי בשירות הציבורי באמצעות תכנון רב-שנתי והתאמת ציר ההתקדמות למשק המודרני

כיום, אין ראייה מערכתית שנועדה למצות את ההון האנושי בשירות הציבורי. התקדמות בדרגות תלויה ביוזמתו האישית של העובדת או העובד. לרוב, יש צורך לגשת למכרז פנימי או בין-משרדי למשרות שמתפנות, ללא הבטחה לקבלת המשרה. המודל המגושם מביא בפועל לפליטה של עובדי מדינה מצטיינים, שמקבלים הצעות לקידום מהיר ונטול בירוקרטיה מיותרת מהשוק הפרטי. נציע ליצור מסלולי קריירה מובנים למועמדים ועובדים בשירות המדינה עם ציר התקדמות מובנה ושקוף, בדומה לדגם הצה״לי של אופק שירות. לצד זה, יוצעו שינויים במבני השכר והתגמול לדרגות השונות שיעודדו גיוס וקידום של מצטיינים.

(ד) בנייה מחדש של אתוס ״הטובים לשירות״

הרפורמה על כל חלקיה תכוון לבנייה מחדש של אתוס המצוינות של השירות הציבורי. מנגנוני ההעסקה והקידום יכוונו כדי לספק תחושת שליחות, מצוינות וציפייה להצטיינות מכל מי שיהפכו להיות משרתי ציבור. השירות הציבורי לא יוכל להתחרות בצמרת השוק הפרטי במנגנוני שכר ופיצוי, אך יציע למועמדים ערך מוסף בדמות התחדשות אתוס המצוינות.

12. חיזוק סמכויות הניהול של משרדי הממשלה

רפורמות מתחילת העשור הקודם זיהו היטב את בעיית הריכוזיות הניהולית של נציבות שירות המדינה ואת הקושי של משרדי ממשלה ויחידות סמך לגלות יזמות, חדשנות וחתירה קדימה. עד היום, חלק גדול מההמלצות לא יושמו או סבלו מהטמעה חלשה בשטח, עובדה הפוגעת ביכולות של משרדי הממשלה לבצע את תפקידיהם. נציע שורה של שינויים בתשתית החוקית והמוסדית של מערך קשרי הגומלין בין יחידות הממשלה השונות לחיזוק סמכויות הניהול של משרדי הממשלה, בכפוף לפיקוח אפקטיבי ומחויבות לשמירה על שלטון החוק וטוהר המידות.

(א) חיזוק הגמישות הניהולית בניהול תקציב

מוסדות השלטון בישראל מאופיינים בניהול תקציב ריכוזי במיוחד. למשרד האוצר השפעה רבה על תקציב משרדי הממשלה, לרבות בתוך מסגרות התקציב, אותה הוא משיג באמצעות תקנות תקציביות רבות שכל העברה ביניהן דורשת את אישור אגף התקציבים. עובדה זו מייצרת צוואר בקבוק ניהולי במשרד האוצר והסטה של מערך התמריצים של מקבלי החלטות השולטים באופן ניהול התקציב. הרפורמה שנציע, בתיאום עם שחקני וטו בתחום, כגון התארגנויות עובדים ארציות ואגף התקציבים, תבקש להעניק למשרדים יותר גמישות בניהול התקציב שלהם, בהתאם לראות עיניהם המקצועיות ובכפוף לאמות מידה שקופות ובקרה אפקטיבית. אגף התקציבים יימנע ממיקרו-התערבות בניהול התקציב ויאמץ תפקיד רגולטור יותר באופיו.

(ב) חיזוק הגמישות הניהולית בניהול כוח האדם

בדומה לשותפות של אגף התקציבים במשרד האוצר בניהול תקציבי המשרדים, האגף שותף – יחד עם נציבות שירות המדינה – גם בניהול מספר המשרות ודרגותיהן. קבלת החלטה בדבר אישור או גריעה במספר המשרות במשרד מתקבלת על ידי אגף התקציבים המיוצג על ידי רפרנט המשרד, ללא מעורבות של נציבות שירות המדינה. אחרי אישור בין המשרד לאגף התקציבים, על המשרד לקבל אישור למשרה מנציבות שירות המדינה. בנוסף, שינויי התקינה מוגבלים ל-2% בלבד מסך המשרות – כולל קידומי דרגות אישיות של עובדי המשרד. כתוצאה מכך, נוצר קיבעון במבנה המשרדים ויחידות הסמך וחוסר יכולת להתאמתם למשימות המשתנות. הרפורמה שנציע תיצור מנגנון מתואם ויעיל לשינויי תקינה במשרדים. בנוסף, יש להאציל אל המשרדים את הסמכות לשינויים בדרגות העובדים במשרד כדי לאפשר קידום ותגמול עובדים.

13. הבראת יחסי דרג נבחר – דרג ניהולי

בשנים האחרונות רבו החריקות ביחסי העבודה הקריטיים בין הדרג הנבחר בממשלה לצמרת המשרדים והנהגת היחידות הממשלתיות. מצד אחד, עולות טענות לעצמאות בירוקרטית מוגזמת שמבקשת לאיין את העדפות המדיניות שגובשו בממשלה, ומנגד האשמות בדבר פוליטיזציה של השירות הציבורי והבאת ״אנשי שלומנו״, המחלישים את השירות והופכים אותו כלי שרת בידי נבחרי ציבור שמבקשים להיטיב עם מגזרים מסוימים.

זה איננו מתח שראוי להכריע לצד אחד בצורה מובהקת. ממלכתיות ומקצועיות שירות המדינה הן אבני יסוד של מינהל ציבורי תקין ואפקטיבי המשרת את הכלל. לצד זאת, השירות הוא זרוע הביצוע של מדיניות אשר נקבעת בעיקרה על ידי נבחרי הציבור בהתאם להעדפות הציבור הרחב המשתקפות בקלפי. מגמות פופוליסטיות ביקשו להימנע מהמתח הזה על ידי הכרעתו לצד זה או אחר, אך זהו מתח בריא שמחייב פתרונות מורכבים לשמירתו במסגרת מאוזנת.

כעת, מה שברור הוא שיש להסדיר מחדש את מערכת היחסים בין הדרג הנבחר לדרג המבצע, באופן שיאזן כראוי בין הערכים השונים, יאפשר מערכת שירות ציבורי מקצועית ובעלת עצמאות ניהולית, ובמקביל יחזק את המחויבות של משרתי הציבור לקדם מדיניות ממשלתית העומדת בכללי החוקיות והמינהל תקין.

(א) בחינה מחדש של הליכי מינוי ותנאי הסף למשרות בכירות בשירות הציבורי

בשנים האחרונות אנו עדים לפוליטיזציה מואצת של משרות בכירות בשירות הציבורי, כאשר מועמדים נבחרים על בסיס קרבה פוליטית ואישית לשר הממונה – ולא על בסיס כישורים מתאימים למשרה. מציאות זו היא תוצאה של החלטות ממשלה וחקיקה שכרסמו בעקביות בתנאי הסף של מועמדים למשרות בכירות. הרפורמה תערוך בחינה מחודשת של הליכי מינוי למשרות בכירות ותנסח תנאי סף למועמדים שיבטיחו מרחב בחירה לשר הממונה מחד גיסא, ואת המקצועיות של נושא המשרה מאידך גיסא. בפרט, תיערך בחינה מקדמית של דרישות והליכי מינוי נציב שירות המדינה, הצפוי בשנה הקרובה.

(ב) הגבלת השימוש בממלאי מקום כאמצעי לשליטה פוליטית בבירוקרטיה

בשנים האחרונות נולדה פרקטיקה פסולה חדשה של הימנעות ממינוי בעלי תפקידים בכירים קבועים בשירות המדינה ושימוש בממלאי מקום, אשר תנאי המינוי שלהם כפופים לרצון הפוליטיקאי הממונה ומידת עצמאותם מוגבלת. התופעה פוגעת במעמד המקצועי של נושאי המשרה ומעוותת את היחסים הרגישים בין הדרג הנבחר לדרג הניהולי. הרפורמה שנציע תסגור את הפרצה הזו ותייצר אמות מידה חוקיות למינוי נושאי משרה בכירים והוראות מעבר ברורות למניעת תמריץ מעוות של שימוש בממלאי מקום לתקופה ארוכה.

(ג) גיבוש אמנת שירות שמבטיחה איזון ראוי בין אחריותיות ציבורית לעצמאות מקצועית 

חלק גדול מהחריקות במערכת היחסים בין הדרג הנבחר לדרג הניהולי נובעת מהיעדר הגדרה ברורה לכל של מערכת יחסים ״בריאה״ בהקשר הזה. נציע לקדם אמנת שירות אתית שתבהיר לבכירים בשירות המדינה ולשרי הממשלה מה מצופה מכל צד, כדי לאפשר שירות ציבורי שמתמקד בטובת האזרח ובשיפור מערכי הממשל. מערכת עבודה בריאה בין הדרג הניהולי לשרים תתבסס על עקרון ״מרתון בספרינטים״, המשלב בין הגשמת יעדים קצרי טווח (שמתאימים לסדר היום ומערך התמריצים הפוליטי) ליעדים ארוכי טווח שיקודמו על ידי הדרג הניהולי.

ישראל היא מדינה פלורליסטית המורכבת ממספר קבוצות מרקעים שונים אשר לכל אחת מהן  מנהגים, תרבות, תפיסות עולם והעדפות ערכיות שונות. היכולת של המדינה לפעול כיחידה פוליטית מלוכדת המסוגלת לדאוג לרווחת הכלל מורכבת משני רכיבים משלימים: סולידריות בין הקבוצות (הקטנת הקיטוב) ואמון במוסדות השלטון הלאומי והמקומי. השנים האחרונות אתגרו את הלכידות החברתית בשני הצירים הללו. בחסות המחנאות הפוליטית, כניסתן של הרשתות החברתיות, פערים כלכליים מעמיקים, מתחים עדתיים ודתיים עקשניים וסוגיות חברתיות נוספות, הפכה ישראל לחברה מקוטבת, מרוחקת ונטולת אמון במוסדותיה.

פתרונות המדיניות של מכון תכלית מבקשים לטפל באופן מהותי במשברי האמון והקיטוב, תוך הצגת שורה של רפורמות בתחומי החברה. אלה יסייעו לבנייה מחדש של החוסן החברתי וביצורו ולהנחת תשתית מתאימה לחיים משותפים בחברה פלורליסטית, ובה הסדרת מקומה של הדת והמורשת במרחב הציבורי.

במציאות שאחרי 7 באוקטובר, נוצרו הזדמנויות חדשות לרענן את הסטטוס קוו בנושאים חברתיים ולייצר שינויים שיכינו את החברה הישראלית לאתגרי העתיד לנוכח שינויים דמוגרפיים שמתרחשים בה. לצד זאת, תוצאות הקרעים והשסעים החברתיים שנוצרו מבליטים את הערך הפוליטי של קידום פתרונות לאיחוי החברה וצמצום הקיטוב כפי שמוצעים בחלק זה.

14. הסדרת מקומה של הדת במרחב הציבורי (בפיתוח)

אחד המקורות המרכזיים למחלוקת וניכור בציבור הישראלי נוגע להשפעה של הנוכחות הדתית (בעיקר היהודית האורתודוכסית) על המרחב הציבורי בישראל. לאורך השנים, סוגיה זו הביאה להתנגשויות בין קבוצות שונות בנסיבות שונות: בכותל, בתחבורה הציבורית, ביחס לפתיחת עסקים בשבת, בתוכניות לשילוב חרדים באקדמיה, וממש לפני 7 באוקטובר גם בסוגיית התפילה בהפרדה.

כבר תקופה ארוכה שהמוקדים בהם המחלוקות הללו מבוררות הם בית המשפט במקרה הטוב והרחוב במקרה הפחות טוב, תוך היעדרות בולטת של המערכת הפוליטית. התוצאה החברתית של המציאות הזו היא קשה עבור כל המעורבים: בתי המשפט הם מוסדות המיועדים להכרעה במחלוקת, בעוד בחברה דמוקרטית יש לשאוף לפשרה ודו-קיום. דחיפת הוויכוחים אליהם פוגעת באמון הציבורי במערכת המשפט ומייצרת הכרעות לא עקביות. הרחוב אינו מקום להרגעת הרוחות אלא להתלהטותן.

מכון תכלית פועל עם שותפים נוספים בחברה האזרחית לשינוי המגמה הזו ולהשבתה של פוליטיקה מאחה להסדרת מקומה של הדת במרחב הציבורי.

המכון עתיד לפעול לפיתוח הסדרי מדיניות בשורה של נושאים בהתנגשות בין ערכים דתיים וליברליים במרחב הציבורי, לרבות החייאת מתווה להסדרת מקומם של כל זרמי היהדות בכותל, סוגיית התפילה במרחבים ציבוריים, הסדרת הפעילות המרחב הציבורי בימי שבת וחג ומתן שירותי דת לציבור הרחב. בנוסף, המכון פועל לבניית מוסדות ציבוריים מבוססי הידברות לפתרון מחלוקות עתידיות ביחס למרחב הציבורי.

הנוסחה שנציע לפתרון הסוגיות החברתיות המורכבות הללו נשענת על מסד של שותפות והכרה בשונות בינינו ומבוססת על שלושה עקרונות מרכזיים:

(א) ערבות הדדית ונכונות לשותפות במרחב הציבורי. פירושה הוא שלילת הכפייה אך קבלת נוכחותו של האחר ומנהגיו בדרך של הידברות ושיח. הסדרת המרחב הציבורי מחייבת סובלנות, איזון וויתורים הדדיים.

(ב) כבוד האדם והקהילה. הכרה בכבוד האדם וזכותו של כל אדם להשתתפות שווה במרחב הציבורי היא אבן יסוד לכל הסדר. לצד זאת, יש להכיר בזכותן של קהילות לשמר במרחב הציבורי מנהגים ואורחות חיים המאפיינים את זהותן.

(ג) שתי עגלות. המרחב הציבורי בישראל צריך לקבל ולשקף את היותו של המטען הערכי של ישראל ככולל שתי עגלות – עגלת המורשת היהודית והציונית ועגלת המורשת הליברלית המבוססת על כבוד האדם וחירותו. יש להקטין את הניכור של הקבוצות השונות כלפי העגלה הזרה להם ואת הפחד שלהן מפניה.

15. השתתפות אזרחית במפעל הלאומי (בפיתוח)

המצב החברתי-דמוגרפי בישראל כיום משקף מציאות מדאיגה: שתי קבוצות בעלות נתח הולך וגדל באוכלוסייה מתקיימות תחת חוזה חברתי שונה מזה של קבוצת הרוב, אינן נהנות מנגישות ברמה שווה לשירותים והזדמנויות בתחומי החינוך, ההשכלה הגבוהה והתעסוקה, ואינן משתתפות בצורה שווה במערכת הכלכלית ובנטל השירות. בתוך שני דורות, ילדים משתי הקבוצות הללו יהיו יחד כשני שלישים מילדי ישראל. אנו צועדים בנתיב שאינו פוגש את הצרכים של חברה מודרנית בת קיימא, ופועל בקהילות הללו ובשרידותן.

כיום, מופעלים במקבלי שלושה כלים לטיפול בבעיה – אף אחד מהם לא בהצלחה. כלי אחד הוא מדיניות וחקיקה המבוססת על מקלות וגזרים. זו אינה יכולה להצליח כלפי אוכלוסיות הומוגניות ומבודלות, קל וחומר במערכת פוליטית מקוטבת, בה לא ניתן לייצר מדיניות עקבית וממושכת בנושאים שבמחלוקת, בעיקר כאשר המדיניות אינה פרי של פשרות ושיתופי פעולה. כלי שני הוא פרויקטים חברתיים בקהילה המבקשים ליצור שינוי מלמטה. אלו יוזמות מבורכות, אך לרוב אין בכוחן להעמיד פתרונות רוחביים בעלי משקל מספיק לייצר שינוי במגמות הקיימות, המתקדמות בקצב מהיר יותר. כלי שלישי הוא באמצעות רתימת הנהגת הקהילה. גם הוא לא נחל הצלחה עד היום, ולנוכח משבר ההנהגה באוכלוסיות החרדית והערבית, קשה לראות אותו מצליח בעתיד.

מכון תכלית בוחן בימים אלה, יחד עם גורמים נוספים בחברה האזרחית בישראל, השקת יוזמה משולבת, הבוחנת את שאלת ההשתתפות האזרחי במפעל הלאומי. כאשר עיקר הדגש שיינתן יבקש לייצר תיאום בין כלי מדיניות מחד, ויוזמות חברתיות-אזרחיות מאידך. המטרה היא להתחיל תהליך של בניית תהליכים ומנגנונים, שמלכתחילה כוללים נציגות הנהגה של קהילות הומוגניות – כמו האוכלוסיות החרדית והערבית, על גווניהן השונים – ומבקשים לייצר וליישם תכניות רב שכבתיות ארוכות טווח, בדגש על תחומים אזרחיים, כגון – חינוך, תעסוקה, כלכלה מוטת צמיחה, והנגישות לשירותים והרווחה.

16. אסדרת פעילות שירותי המדיה החברתית בישראל

בשנים האחרונות מצטברות עדויות מחקריות חד-משמעיות המצביעות על כך ששירותי המדיה החברתית מהווים אתגר משמעותי לעצם קיומן של חברות דמוקרטיות וגורם בעל סיכונים חמורים לפרט. חלק גדול מהנזקים החברתיים, הביטחוניים והנפשיים באו לידי ביטוי באירועי 7 באוקטובר ובימים שחלפו מאז. בעוד בחלקים גדולים בעולם הנאור נכנסה לתוקף חקיקה שמבקשת להתמודד עם הסכנות, בישראל – למרות היותה בין המדינות המובילות בעולם בתפוצה של שירותי מדיה חברתית ובהיקפי השימוש בהם – לא נעשה כמעט דבר בנושא.

פתרון מקיף לאתגרי תופעת המדיה החברתית חייב להתחיל באבחון מדויק של הבעיות שברצוננו לפתור. הצעות חקיקה ומדיניות קודמות שנידונו בישראל לקו בראייה צרה מדי של האתגר. הן ניסו לתת מענה ממוקד לבעיות כמו היעדר אכיפה על עבירות שמבוצעות במרחב המקוון, חוסר בכלים להתמודדות עם תכנים פוגעניים, קושי בהגנה על צרכנים ועוד. בכך, הן ראו את העצים במקום את היער – פתרו בעיה אחת והזניחו, או אף העצימו, בעיות אחרות.

כדי לשנות זאת, יש תחילה להבין מהו ״היער״ – מהי התמונה הגדולה. כשמדברים על תופעת המדיה החברתית, ״היער״ הוא ההבנה שהמדיה החברתית היא טכנולוגיה להפצה וצריכה של מידע המייצרת, לצד קידמה והזדמנויות חדשות, סכנות חסרות תקדים לחברה ולפרט. מנקודת מבט חברתית, המדיה החברתית מאיימת על קיומם התקין של מוסדות דמוקרטיים. היא מפוררת את החברה לתת-קבוצות, מגבירה את הקיטוב והשנאה ביניהן, ומהווה פרצה המאפשרת לגורמים זרים לפגוע בבטן הרכה של הביטחון הלאומי. עבור הפרט, מדיה חברתית נטולת רסנים חושפת משתמשים לסכנות של פגיעה מינית והטרדה, גורמת לנזקים פסיכולוגיים ולירידה בתפקודים חברתיים ופוגעת בזכויות היסוד שלהם לכבוד, לשם טוב, לפרטיות ואפילו לחירות אישית. אוכלוסיות פגיעות, כמו ילדים ובני נוער, סובלות במיוחד מהנזקים הללו, והעלולים ללוות אותם כל חייהם.

בצדק קבע הפרלמנט הבריטי כי סוגיית המדיה החברתית היא ״אחד מאתגרי המדיניות הציבורית המכוננים של הדור שלנו״ (one of the defining policy issues of our age). היקף הבעיה מצריך פתרון חקיקתי הוליסטי ורחב, שיספק מענה לצרכים של מיליוני משתמשים בישראל. מכון תכלית מציע מתווה חקיקתי שיתן את המענה הזה. הרעיון המארגן של המתווה המוצע אינו מתמקד בהפרות נקודתיות של החוק או כללי הקהילה, אלא ביצירת התמריצים לכל בעלי העניין, ובראשם הספקים של שירותי מדיה חברתית, לייצר סביבת רשת בטוחה לכל אורכה. אנו מציעים לעשות זאת על יסוד שלושה מרכיבים עיקריים:

(א) חיזוק האחריותיות של גופי המדיה החברתית

שירותי מדיה חברתית הם חלק בלתי נפרד מסדר יומם של מיליארדי בני אדם, ביניהם מיליוני ישראלים. השירותים הגדולים מנוהלים על ידי מערכת מעין-בירוקרטית רחבה שכוללת כללי קהילה, מנגנונים אנושיים ומבוססי אלגוריתמים לדירוג תכנים ואכיפת הכללים, ומנגנוני בירור, ערעור והכרעה במחלוקת. המפתח ליצירת מרחב רשת בטוח וחופשי מצוי בכך שהמערכת הזו תהיה קשובה לאינטרס הציבורי, תפנים את השפעתה החברתית הרחבה ותיתן מענה ראוי לצרכים של המשתמשים בישראל. בכפוף לגודלם ולסוג השירותים שהם מפעילים, הספקים של שירותי מדיה חברתית יחויבו למלא אחר מספר דרישות רגולטוריות, ביניהן הגשת הערכות סיכון תקופתיות, פרסום כללי קהילה ברורים ומונגשים למשתמשים בישראל, יישום מנגנון ״הודעה ופעולה״ להסרה מהירה של תכנים בלתי חוקיים ויצירת מנגנוני הליך דיגיטלי נאות (digital due process) לטיפול בתכנים מזיקים.

(ב) הענקת סמכויות אכיפה אפקטיביות לרשויות המדינה

האחריות העליונה על ביטחונם ושלומם של אזרחי ישראל, גם במרחב המקוון, מוטלת על הממשלה. יש להבטיח כי מרחבי המדיה החברתית לא יהפכו לשטחי הפקר וכי הדין הישראלי ייאכף בהם ביעילות. על הרגולטור הישראלי לפקח על השפעות שירותי המדיה החברתית על החברה והפרט בישראל ולהיות בעל סמכות לפעול לניהול הסיכונים.

בין ההמלצות שנקדם יהיו עיגון סמכות שיפוט כללית בישראל וחובת ציות כללית לצווים שיפוטיים, הסדרת שיתופי פעולה בין גורמי האכיפה לספקי שירותי מדיה חברתית, הסמכת רגולטורים מגזריים לפעול בתחומים מוגדרים כגון חינוך, ביטחון, בריאות והגנת הצרכן ויצירה בחוק של מנגנוני ״שעת חירום״ שיבטיחו טיפול ממוקד, יעיל ומהיר באי-חוקיות בהקשר מצבי חירום ביטחוניים ואחרים.

(ג) העצמת המשתמש והחברה האזרחית

לבסוף, נפעל להבטיח כי למשתמשים בישראל יהיו כלים עצמאיים לשליטה בתכנים אליהם הם נחשפים ולרמת המעורבות שלהם מול משתמשים אחרים (הגנה מיוחדת בהקשר זה תינתן לבני נוער), וכי החברה האזרחית בישראל תשמש גורם מסייע לתיווך מערכת יחסי הגומלין בין המשתמש, הרשויות והספקים של שירותי מדיה חברתית.

17. קידום זכויות אדם בעידן הדיגיטלי: הזכות להישכח

העידן הדיגיטלי שינה מקצה אל קצה את האופן בו אנו מתקשרים, צורכים ומפיצים מידע, ומסדירים יחסים חברתיים במגוון תחומים – כלכלה, משפט, רפואה, קהילה ואפילו רומנטיקה. בעולם החדש, בו לממד הדיגיטלי ישנה חשיבות הולכת וגוברת בחייו של אדם, מתבצע שרטוט מחדש של זכויות בסיסיות, דוגמת הזכות לפרטיות, וישנן אף זכויות חדשות שהתהוו להן כצורך של המציאות הנוכחית.

אחת מאותן הזכויות החדשות, אשר יש שיגידו שהיא כבר הפכה לזכות יסודית, היא הזכות להישכח. הזכות להישכח חשובה עבור אדם שמעוניין "להתחיל מחדש", להתמודד עם טראומות עבר, או בשביל מי שמבקש לשמור על אנונימיות מסוימת בעידן בו חיינו חשופים לעיני כל ברשת. האוכלוסייה העיקרית אשר נפגעת מהמצב הנוכחי היא ילדים ובני נוער, אשר מבלים את מרבית זמנם ברשתות חברתיות, מבלי שהם מודעים תמיד לעקבות הדיגיטליים שהם משאירים לשנים קדימה ולמעשה מגבשות את זהותם הנחזית כלפי חוץ. אוכלוסייה נוספת אשר חשוב לעגן את הזכות להישכח עבורה היא זו של עבריינים משוקמים, אשר מתקשים לחזור למוטב בעידן בו גם לאחר מחיקת הרישום הפלילי שלהם (לאחר ריצוי העונש), נותר רישום דיגיטלי של עבירותיהם בחיפוש פשוט בגוגל.

ניסיונות עבר לעגן את הזכות לפרטיות בישראל נתקעו בין משרד המשפטים לכנסת בשל היותן חלק מרפורמות רחבות ומסורבלות בחוק הגנת הפרטיות. למרבה הצער, לאזרחים ולאזרחיות המושפעים לרעה מהיעדר הזכות להישכח אין זמן להתרת הסבך שיוביל ליישום רפורמה מקיפה בדיני הגנת הפרטיות. הם זקוקים לזכות להישכח עכשיו.

מכון תכלית מבקש לקדם עיגון יסודי ומקיף של הזכות להישכח ותפירת חליפה ייחודית בדמות הסדר נורמטיבי שיתאים לשיטת המשפט הישראלית ול״תנאי השטח״ המשפטיים והפוליטיים. ההסדר שנציע יקדם גם תאימות של הדין הישראלי עם הדין הנוהג במדינות רבות ברחבי העולם, ובפרט באיחוד האירופי, ויספק מענה לאוכלוסיות רלוונטיות במיוחד. בפרט, מוצע לעגן שלושה הסדרים מותאמים של הזכות להישכח:

(א) זכות רחבה לתוכן שפורסם בנוגע לאדם שהיה בעת הפרסום קטין;

(ב) זכות להישכח לאדם שפורסם לגביו מידע בהיותו בגיר;

(ג) זכות להישכח העולה בקנה אחד עם חוק המרשם הפלילי ותקנת השבים, ביחס לעבריינים משוקמים.

ההסדר המוצע במחקר יקדם מודרניזציה של הדין הישראלי, תוך חיזוק המטרות העומדות בבסיס משטרים חוקיים מרכזיים דוגמת הגנת הפרטיות, כמו גם חופש הביטוי, ואגב התחשבות בהיסטוריה של מסורת ישראל ובערכים אשר עיצבו את שיטת המשפט שלנו.

18. הגנת הצרכן במרחב הדיגיטלי

בשנים האחרונות חלה האצה בשימוש בשירותים דיגיטליים בישראל. השירותים הדיגיטליים הביאו עמם יתרונות רבים לצרכנים: הם מייעלים את השירות והופכים אותו למהיר יותר, מאפשרים לאזרחים נגישות למלוא זכויותיהם הצרכניות, מציעים פרסום ממוקד ומותאם אישית ומאפשרים ביצוע של פעולות רבות על מסך המחשב, מבלי לצאת מהבית. שירותים דיגיטליים חברתיים אף מסייעים לבניית קהילות ולהפגת תחושת הבדידות.

אולם לשירותים הדיגיטליים יש גם מחירים. המחיר הכבד ביותר שאנו כצרכנים משלמים הוא הפגיעה בזכויות הפרט שלנו, לרבות הזכות לפרטיות, אוטונומיה, שוויון, חופש הביטוי, קניין וזכויות צרכניות וחוזיות. האיסוף האינטנסיבי של מידע אישי וההאצה בהתפתחויות הטכנולוגיות ובשימוש בשירותים דיגיטליים, מחייבים חשיבה מחודשת בכל הקשור לחקיקה המסדירה את זכויות הצרכנים בעידן נתוני העתק. אך על אף שבמדינות רבות בעולם קודמה חקיקה בנושא, בישראל חלה חקיקה מיושנת שמותירה את הצרכנים חשופים לפגיעה בזכויותיהם.

לכאורה, החוק המרכזי שאמור להסדיר כיום את ההגנה על מידע המשתמשים הוא חוק הגנת הפרטיות, אולם בישראל חקיקת חוק הגנת הפרטיות קדמה לעידן טכנולוגיית המידע, והחוק לא תוקן באופן מספק כדי להתמודד עם ההתפתחויות הטכנולוגיות. לאחרונה, מקודמות מספר הצעות חקיקה בנושא, אך הן מספקות מענה חלקי בלבד מפני הסיכונים בתחום הגנת מידע ואינן כוללות התייחסות לסיכונים משמעותיים, לרבות פרופיילינג ומעקב מתמיד אחר המשתמשים, ואף לא להגנה על זכויות המשתמשים, לרבות הזכות לניוד, הזכות לחזרה מהסכמה והזכות לערער על החלטה משמעותית לאדם שהתקבלה על ידי תוכנה אוטומטית.

הפתרון שנציע להסדרת התחום הוא חקיקת חוק שירותי מידע דיגיטלי מקיף, אשר ייצר הרמוניה ואחידות בהגנה החוקית על השימוש של הצרכן הישראלי בשירותים דיגיטליים. הגנה כאמור תחול ביחס לסיכוני פרטיות לצד סיכונים לזכויות אחרות, תהיה מובנת לאזרח ופשוטה לאכיפה. זאת, תוך שימת דגש על ניסוחו של חוק שבעצם מאפייניו יתאים עצמו לעידן הטכנולוגי.

19. אוריינות והכללה דיגיטלית (בפיתוח)

העידן הדיגיטלי הביא להתקדמות רבה בתחומי חיים שונים ומגוונים, אך הנתונים מרמזים שההתקדמות לא התרחשה באופן שווה בין מדינות או אפילו בין אוכלוסיות. הדבר נכון ביחס למדינות רבות בעולם, ובפרט ביחס למדינת ישראל, בה ישנן קבוצות אשר סובלות מחוסר שוויון בתחומים רבים, המועצם בשל אתגרים בתחום הטכנולוגי.

פערים במוכנות או בנגישות לכלים דיגיטליים הם כיום חסם מרכזי למוביליות חברתית עבור אוכלוסיות מוחלשות. בנוסף על כך, גם ביחס לחלקים באוכלוסייה הנהנים מנגישות גבוהה לטכנולוגיה, ישנו חוסר מוכנות להתמודדות עם ההשלכות החברתיות העצומות של המהפכה הטכנולוגית בכל מערכות החיים: בחינוך, ברווחה, בבריאות ואפילו בביטחון. עבור מדינה השואפת לקדמה ולהובלה טכנולוגית, זהו מצב בלתי נסבל. ישנה חשיבות לבחינה של האופן בו המעבר לעולם הדיגיטלי השפיע על קבוצות אנשים שונות, ומהן ההשלכות מהתקדמות לא-שוויונית או כזו שאינה כוללת כלי אוריינות מספקים.

ברובד הבסיסי, קושי מרכזי המונע קידום השגתה של הכללה דיגיטלית הוא עצם היכולת להתחבר באופן פיזי או טכני לאינטרנט (בשל חסמים פיזיים וכלכליים, כגון פריסה לא שווה של תשתיות ברחבי העולם, ליקויים באספקת אינטרנט (bandwidth), עלויות גבוהות ועוד). נוסף על כך, קיימים חסמים חברתיים-תרבותיים, כאשר קבוצות או מנהיגיהן אינם מעודדים השתתפות במרחב המקוון מטעמי דת, תרבות או מוסר. פערים אלו לגישה לאינטרנט, המכונים יחד "הפער הדיגיטלי" או "The Digital Divide", מונעים גישה לשירותים חיוניים בחברה אשר הועברו, בחלקם או במלואם, למרחב הדיגיטלי, וכן מרחיבים את השסע בין מי שמחובר לאינטרנט למי שאינו, מבחינה כלכלית וחברתית.

מכון תכלית מבצע שורה של מחקרי מדיניות להבנה של הפער הדיגיטלי ההולך וגדל ולסגירתו. סוגיה זו בעלת חשיבות לפרט ולהגדרתו העצמית, לקהילה ולחוזקה, ולמדינת ישראל אשר מארחת קבוצות רבות אשר נדרשות לשתף פעולה באופן מיטבי כדי לקדם עתיד משותף ומשגשג. כחלק מבניית חזון מדיני-חברתי מעודכן למדינת ישראל ליום שאחרי 7 באוקטובר, חשוב לרתום את גופי הממשלה והחברה האזרחית למהלך של קידום הכללה דיגיטלית והעצמת הפרט באמצעים טכנולוגיים. חשוב להפוך את החברה שלנו לחברה שמבינה את הטכנולוגיה, מוכנה לקראתה, וערוכה לרתום אותה לקידום מטרותיה באופן שוויוני בין הקבוצות השונות ובין המרכז והספר.

תוכניות המחקר שלנו

הגישו מועמדות כאן !

לורם איפסום דולור סיט אמט, קונסקטורר אדיפיסינג אלית נולום ארווס סאפיאן