סקר דרמטי: הקיטוב החברתי – האיום המשמעותי ביותר על ישראל

סקר מכון "תכלית" חושף: שליש מהאזרחים אינם סומכים על אף רשות שלטונית • רק 10% נותנים אמון בכנסת • פער דרמטי בין חרדים לחילונים: 4% בלבד מהחרדים סומכים על בית המשפט לעומת 54% מהחילונים • ואילו 67% משוכנעים: הממשלה שולטת בכנסת.

הממצאים

סקר מקיף ומטריד שערך עבור "ישראל היום" מכון "תכלית" למדיניות ישראלית בקרב מדגם מייצג של 502 ישראלים, חושף תמונת מצב קודרת של משבר אמון חסר תקדים במוסדות השלטון. הנתונים, שנאספו בתחילת פברואר, מציירים תמונה מדאיגה של ציבור מפוצל שאיבד את אמונו במערכות השלטון.

הממצא המטלטל ביותר הוא ש־34% מהציבור הישראלי – יותר משליש מהאזרחים – אינם נותנים אמון באף אחת משלוש רשויות השלטון. בית המשפט, שזוכה לאמון הגבוה ביותר, מקבל תמיכה של 41% בלבד, הממשלה זוכה ל־15% אמון, והכנסת מדשדשת בתחתית עם 10% אמון בלבד.

נוסף על כך, הסקר חושף גם פער דרמטי בתפיסת האיומים על המדינה: בעוד 65% ממצביעי הקואליציה רואים באיום הביטחוני את הסכנה המרכזית, 63% ממצביעי האופוזיציה מצביעים על הקיטוב החברתי כאיום המשמעותי ביותר – נתון המשקף את עומק השסע בחברה הישראלית.

"הכנסת, בית המחוקקים ובית נבחרי העם, זוכה לאמון הנמוך ביותר מבין שלוש רשויות השלטון", מציין ראש מכון תכלית, יניב כהן. לדבריו, רוב הציבור סבור שהממשלה שולטת בפעילות הכנסת. מעניין כי דווקא חברי האופוזיציה מעוררים תקווה רבה יותר בקרב הציבור.

שסעים מתרחבים

הפילוח המגזרי חושף כאמור תהומות עמוקות בחברה הישראלית. בקרב מצביעי האופוזיציה, 65% נותנים אמון בבית המשפט, בעוד שבקרב מצביעי הקואליציה המספר צונח ל־12% בלבד. הפער מחריף עוד יותר בהתפלגות הדתית: רק 4% מהחרדים נותנים אמון בבית המשפט, לעומת 14% מהדתיים, 37% מהמסורתיים ו־54% מהחילונים.

הנתונים מצביעים גם על תחושת חוסר עצמאות של הכנסת, ו־67% מהנשאלים סבורים שהממשלה שולטת בפעילות בית המחוקקים. בקרב מצביעי האופוזיציה, 82% מחזיקים בדעה זו, ואפילו בקרב מצביעי הקואליציה כמעט מחצית (49%) מסכימים עם הטענה.

על רקע המשבר העמוק, ניכרת כמיהה ציבורית לאחדות ולשיתוף פעולה. 73% מהנשאלים תומכים בשיתוף פעולה בין הקואליציה לאופוזיציה, והתמיכה גבוהה במיוחד (כ־80%) בקרב המסורתיים, הדתיים והחילונים. יתרה מכך, 53% מעדיפים קואליציה רחבה המייצגת חלקים גדולים מהחברה הישראלית.

הסקר מגלה כי 59% מהציבור סבורים שעל חברי הכנסת להצביע לפי מה שנכון למדינת ישראל, מעבר לשיקולים מפלגתיים. רק 5% סבורים שחברי הכנסת צריכים להצביע לפי החלטת מפלגתם.

תקווה באופק

למרות המשבר העמוק, יש גם נקודות אור: 62.7% מהציבור עדיין מרגישים מיוצגים על ידי חברי הכנסת שלהם. בחלק מהמפלגות, כמו יהדות התורה, שיעור שביעות הרצון מגיעים ל־85%, ובמחנה הממלכתי ל־77%.

מעניין לציין כי דווקא חברי האופוזיציה – בני גנץ, גדי איזנקוט וחילי טרופר – מדורגים כמעניקי התקווה הגדולים ביותר לעתיד. בקרב חברות הכנסת אפרת רייטן, מירב בן ארי ומירב כהן זוכות לדירוג הגבוה ביותר.

ראש מכון תכלית, יניב כהן , גיטל פרס
ראש מכון תכלית, יניב כהן, צילום: גיטל פרס

"רוב הציבור חש מיוצג על ידי נבחריו ומעוניין בשיקום מעמד הכנסת", טוען כהן. "הציבור מתווה דרך ברורה – הקמת קואליציה רחבה, יצירת שיתופי פעולה משמעותיים בין הקואליציה לאופוזיציה והעמדת טובת המדינה מעל לשיקולים מפלגתיים".

לקריאת הכתבה במקור >>

פרסומים נוספים

כנסת ישראל | צילום: אתר הכנסת

מנטל לנכס: על הגדלת הכנסת ועיצוב מוסדי

כנסת משותקת - אינפוגרפיקה

ממשלה בלי פיקוח

לא בית המשפט ולא הממשלה צריך לחזק את הרשות השלישית

לא בית המשפט ולא הממשלה: צריך לחזק את הרשות השלישית

הסבר לבדיחה

להסביר בדיחה

בינה מלאכותית בבתי המשפט

בינה מלאכותית בבתי המשפט? האפשרות קוסמת אבל לא ריאלית

ישראל היום | יהודה שלזינגר | 12.2.2025

להורדת הנייר המלא

שיתוף

פרסומים נוספים

כנסת ישראל | צילום: אתר הכנסת

מנטל לנכס: על הגדלת הכנסת ועיצוב מוסדי

כנסת משותקת - אינפוגרפיקה

ממשלה בלי פיקוח

לא בית המשפט ולא הממשלה צריך לחזק את הרשות השלישית

לא בית המשפט ולא הממשלה: צריך לחזק את הרשות השלישית

הסבר לבדיחה

להסביר בדיחה

בינה מלאכותית בבתי המשפט

בינה מלאכותית בבתי המשפט? האפשרות קוסמת אבל לא ריאלית

שיתוף